Które ryby jeść nad polskim morzem? Te gatunki omijaj szerokim łukiem

Wakacje to czas, w którym wielu Polaków wybiera się nad morze. A jak wypoczynek nad Bałtykiem, to i nadmorskie przysmaki. Na jaką rybę warto się skusić, będąc nad polskim morzem, a które gatunki lepiej omijać szerokim łukiem? Podpowiadamy.

Jaką rybę warto zjeść nad polskim morzem?Jaką rybę warto zjeść nad polskim morzem?
Źródło zdjęć: © East News

Cztery polecane gatunki ryb

W nadmorskich restauracjach i smażalniach królują ryby. Wybór jest ogromny, więc trudno zdecydować się na jeden gatunek. Zdaniem naszej ekspertki kilka z nich zasługuje na szczególną uwagę:

  • dorsz - ma biały miąższ i łagodny smak. Zawiera pełnowartościowe białko oraz jest źródłem witaminy B12, D3 oraz fosforu. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym (zwłaszcza z rodziny omega-3) dorsz wspiera pracę serca, obniża ciśnienie i cholesterol, a także działa przeciwnowotworowo.
  • flądra - to chuda ryba o niskiej zawartości tłuszczu. Można w niej znaleźć witaminy z grupy B oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają układ sercowo-naczyniowy.
  • śledź - jest źródłem żelaza, cynku, jodu oraz witamin A, B12, D i E. Choć śledzie zaliczane są do tłustych ryb, to wcale nie mają dużo kalorii.
  • makrela - wyróżniają ją nie tylko dobroczynne kwasy omega-3, ale również duża zawartość selenu, który wspomaga odporność i wpływa pozytywnie na pracę tarczycy.

"Wybierajmy te ryby, które żyją krótko, czyli dorsza czy flądrę, która dodatkowo jest rybą niskodenną, więc jest w mniejszym stopniu narażona na przenikanie dużych ilości substancji toksycznych do mięsa. Inne ryby, które warto jeść, to śledź czy makrela" - informuje dietetyk Agnieszka Piskała-Topczewska.

Pułapka na rybiki

"Można bez obaw jeść sardynki, choć wiem, że niektórzy mają do nich awersję, bo to małe rybki, serwowane w całości, wraz z oczami i kręgosłupem" - dodaje.

Jakich ryb lepiej nie zamawiać?

Kiedy stoimy przed dylematem, jaką rybę zamówić w nadmorskiej restauracji, lepiej od razu zrezygnować z pangi. Nie występuje ona naturalnie w przyrodzie i najczęściej hoduje się ją w wietnamskich basenach. Odpowiednie gabaryty osiąga dzięki hormonom wzrostu, dlatego lepiej jej nie zamawiać.

Warto również zwrócić uwagę na łososia, zwłaszcza jeśli w menu nie ma informacji, że jest to łosoś dziki i północnoatlantycki. W przeciwnym razie może on pochodzić z hodowli, a w tych często stosuje się antybiotyki i hormony wzrostu.

Tilapia to kolejny gatunek ryby, po którą Polacy sięgają bardzo często i chętnie. Wynika to głównie ze względu na to, że jest jedną z tańszych na rynku oraz łatwo dostępna. Co jednak istotne, mięso tilapii nie jest zdrowe.

- Ryby te mogą zawierać duże ilości niekorzystnych dla człowieka związków, m.in. dioksyny i rakotwórczą rtęć. Tilapia spożywana raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale nie polecałabym jej dzieciom i kobietom w ciąży - podsumowuje ekspertka ds. żywienia - Emilia Kołodziejska.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące