Kiedy wprowadzać jajka do diety dziecka?
1 z 7Jajko - cenny budulec
Do niedawna uważano, że zdrowa i bezpieczna ilość to 3-4 jajka tygodniowo.
Sądzono, że znacznie podnoszą cholesterol. Zgodnie z najnowszymi doniesieniami jest zupełnie odwrotnie. Lecytyna w nich zawarta obniża cholesterol. Obecnie według zaleceń WHO osoby zdrowe mogą jeść nawet do 10 jaj tygodniowo, biorąc pod uwagę te dodane do makaronu, ciast czy panierek.
Co kryje w sobie ten popularny produkt? Zawiera przyswajalne białko i aminokwasy egzogenne, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka. Wystarczy zjeść dwa, by pokryć zapotrzebowanie na te składniki w 35 proc.
Ponadto zawiera witaminy A, D i E oraz z grupy B.
Cenne jest także żółtko, które jest źródłem wapnia, fosforu, cynku, żelaza.
Żółtko zawiera również beta karoten, który chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Jajka to bogactwo cennych kwasów omega-3 i omega-6, które nie tylko obniżają cholesterol, ale i trójglicerydy.
Ze względu na wiele właściwości zdrowotnych powinni je jeść dorośli i dzieci.
Przeczytaj także: Tran czy olej z wątroby rekina. Co wybrać?