- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Kiedy wprowadzać jajka do diety dziecka?
Do niedawna uważano, że zdrowa i bezpieczna ilość to 3-4 jajka tygodniowo.
Sądzono, że znacznie podnoszą cholesterol. Zgodnie z najnowszymi doniesieniami jest zupełnie odwrotnie. Lecytyna w nich zawarta obniża cholesterol. Obecnie według zaleceń WHO osoby zdrowe mogą jeść nawet do 10 jaj tygodniowo, biorąc pod uwagę te dodane do makaronu, ciast czy panierek.
Co kryje w sobie ten popularny produkt? Zawiera przyswajalne białko i aminokwasy egzogenne, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka. Wystarczy zjeść dwa, by pokryć zapotrzebowanie na te składniki w 35 proc.
Ponadto zawiera witaminy A, D i E oraz z grupy B.
Cenne jest także żółtko, które jest źródłem wapnia, fosforu, cynku, żelaza.
Żółtko zawiera również beta karoten, który chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Jajka to bogactwo cennych kwasów omega-3 i omega-6, które nie tylko obniżają cholesterol, ale i trójglicerydy.
Ze względu na wiele właściwości zdrowotnych powinni je jeść dorośli i dzieci.
Przeczytaj także: Tran czy olej z wątroby rekina. Co wybrać?
Ile jajek może zjeść dziecko?
Według zaleceń dietetyków maluchy, które skończyły 7. miesiąc życia, mogą już skosztować pół żółtka gotowanego na twardo. Niektórzy zalecają wprowadzenie go do diety jeszcze wcześniej, w 6. miesiącu życia, ale co 2-3 tygodnie.
Żółtko można dodać do zupy albo do warzywno-mięsnego przecieru. Zupkę z żółtkiem 7-miesięcznemu niemowlakowi podajemy co drugi dzień.
Gdy dziecko skończy rok, może śmiało jeść całe jajko gotowane na twardo i miękko, nawet trzy razy w tygodniu. Zalecana jest także jajecznica na parze.
Dzieci 2-3-letnie mogą spożywać jajka nawet 4-5 razy w tygodniu. Należy pamiętać, że jeśli wprowadzamy do diety malucha nowy produkt, trzeba obserwować uważnie, czy nie wystąpiły u niego niepokojące objawy.
Przeczytaj także: Opiekunka oddała część wątroby dla swojej chorej podopiecznej
Uwaga, alergia!
Jajka, tuż po krowim mleku, są najbardziej alergizującym produktem. Uczulenie występuje najczęściej u najmłodszych dzieci. Za alergie odpowiedzialna jest albumina - aminokwas, który występuje w białku. Ale to nie znaczy, że tylko ten składnik uczula, również żółtko może alergizować.
Najczęstsze objawy uczulenia to biegunka, wymioty, zapalenie jamy ustnej, katar i duszności. Na skórze pojawia się pokrzywka. Czasami może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.
W tej sytuacji należy wyeliminować jaja, ale by dostarczyć dziecku białko, należy zastąpić je chudym mięsem czy rybami. Jajka są składnikiem wielu produktów i trudno je całkowicie wyeliminować. Znaleźć je można w ciastkach, pierogach, makaronie. Dobra wiadomość jest taka, że uczulenie mija z wiekiem, zazwyczaj ok. 4. roku życia.
Przeczytaj także: Te leki zwiększają ryzyko alergii
Jak przyrządzać?
Jajka na miękko można podawać maluchowi, który skończył rok. Sadzone czy smażone na maśle polecane są dzieciom starszym. Należy pamiętać, by masła długo nie topić na patelni. Wydziela się wtedy z niego toksyczna substancja.
Warto do menu wprowadzić także jajecznicę robioną na parze czy omlet z marchewką. Warzywo kroimy i gotujemy na miękko, a następnie miksujemy. Przyrządzamy omlet z jajka, wody, odrobiny mleka. Gotowe danie smarujemy zmiksowaną marchewką.
Ważny jest sposób przyrządzania. Na twardo gotujemy od momentu wrzenia przez 8 minut. Gdy chcemy ugotować na miękko, pamiętajmy, by białko było dobrze ścięte. Nie wolno dziecku podawać surowych jaj, grozi to zatruciem salmonellą
Przeczytaj także: Nowalijki pod lupą
Sprawdź, co kupujesz
Jajka kupujemy świeże i z wiadomego źródła. Unikamy tych uszkodzonych, pękniętych, w ten sposób bakterie łatwo się do nich dostają. Jeśli jednak w czasie transportu uszkodzi się, wbijamy je na talerzyk i bardzo szybko wykorzystujemy. Inspektorzy sanepidu zalecają, by jajka przed każdym użyciem myć w ciepłej wodzie, niektórzy parzą je wrzątkiem.
Najlepiej kupować te z chowu ekologicznego oznaczone cyfrą 0. Oznacza to, że kury karmione były zdrową paszą i przebywały na świeżym powietrzu. Zaleca się także kupowanie jaj oznaczonych cyfrą 1, która oznacza wolny wybieg. 2 to chów ściółkowy, 3 to hodowla klatkowa, która budzi największy sprzeciw obronców zwierząt.
W sprzedaży są również jajka light, z mniejszą ilością tłuszczu oraz bogatsze w kwasy omega-3 i witaminy. Ich skład zależy od paszy, która wzbogacona była witaminami i uboga w tłuszcze.
Przeczytaj także: Jedzenie wspomagające pracę mózgu
Jak przechowywać jajka?
Najlepsze miejsce do przechowywania to lodówka. Warto je odseparować od produktów wydzielających silne zapachy, takich jak ryby, czosnek, cebula, tak by nie przeszła nimi skorupka.
Jajka w lodówce przechowujemy maksymalnie 4 tygodnie, a w piwnicy, w miejscu chłodnym, do 2 tygodni. Temperatura nie powinna być wyższa niż 12 stopni Celsjusza i nie niższa niz 0 stopni.
Warto także sprawdzić przed użyciem, czy jajko jest świeże. Najprostszy sposób to wrzucić je do zimnej wody. Jeśli opada na dno - jest świeże. Gdy utrzymuje się na powierzchni to znak, że było już długo przechowywane.
Przeczytaj także: Nie potrafią odróżnić alergii od przeziębienia. Podają niewłaściwe leki
Źródła
- babyonline.pl, Poradnik Domowy, www.osesek.pl