WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?

Rozszyfrowanie składu produktu wypisanego na etykiecie to nie lada wyzwanie. Jednakże dowiadywanie się, co oznaczają dane zwroty jest kluczowe w przypadku alergii pokarmowej. Składniki pozyskiwane z alergenu mogą widnieć na opakowaniu pod różnymi nazwami, a mogą być równie niebezpieczne jak sam alergen w wywoływaniu potencjalnie groźnej reakcji alergicznej. Musisz zatem wiedzieć dokładnie, na co masz uczulenie oraz znać słowa, które są istotne w przypadku twojej alergii.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie etykiety produktu / Shutterstock

/ 8Informacje o powszechnych alergenach

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Według prawa, wymagane jest, aby na wszystkich opakowaniach znajdowała się informacja na temat powszechnych alergenów zawartych w produkcie: mleka, jajek, ryb, owoców morza, orzechów, pszenicy i soi. Nie oznacza to jednak, że dany alergen będzie wypisany bezpośrednio. Szczególnie w przetworzonej żywności trzeba zwracać uwagę na naturalne oraz sztuczne dodatki smakowe.

/ 8Orzechy ziemne

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

Powszechnie spotykane w potrawach kuchni azjatyckiej, afrykańskiej i indonezyjskiej, są też jednym z najczęstszych alergenów. Składniki, które mogą zawierać orzechy ziemne i powinny być unikane przez alergików to:
• nugat,
• marcepan,
• olej arachidowy,
• mielone orzechy.

/ 8Jajka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Justus Blümer / CC BY

Uczulenie na jajka jest szczególnie powszechne wśród dzieci, a reakcje alergiczne mogą być łagodne lub ostre. Białko jajka zawiera alergeny, jednak alergicy powinni unikać jajek w ogóle, ponieważ niemożliwe jest całkowite oddzielenie białka od żółtka. Proteiny jajek często występują w wypiekach, szczepionkach i innych przetwarzanych produktach. Składniki, które mogą je zawierać to:
• albuminy,
• lizozym,
• majonez,
• beza,
• paluszki surimi.

/ 8Nabiał

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Uczulenie na mleko i nabiał to nie to samo co nietolerancja laktozy. W przypadku alergii, układ odpornościowy reaguje na białko w mleku. Natomiast organizm osób, które nie tolerują laktozy nie posiada enzymu potrzebnego do rozłożenia laktozy – cukru znajdującego się w mleku. Układ odpornościowy nie uczestniczy w tym procesie. Aby uniknąć objawów alergii, należy wystrzegać się tych składników:
• kazeina,
• diacetyl,
• ghi lub ghee,
• laktoalbumina,
• laktoferyna,
• tagatoza,
• serwatka.

/ 8Soja

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Soja jest powszechnie używana w żywności przetworzonej, co sprawia, że jest powszechnie spotykanym ukrytym alergenem. Często można ją spotkać jako składnik w kuchni azjatyckiej i wegetariańskiej. Osoby, które są uczulone na soję, powinny unikać następujących składników:
• sos sojowy,
• białko sojowe,
• edamame (zielona soja),
• miso,
• natto,
• tempeh,
• tofu.

/ 8Gluten

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jim Champion / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Ważne jest, aby rozróżniać nadwrażliwość na gluten i na pszenicę. Osoby uczulone na gluten nie mogą spożywać pszenicy, jednak jeśli pszenica jest alergenem, można spożywać gluten, który występuje też w innych ziarnach zbóż. ;Gluten może występować pod następującymi nazwami:
• mąka razowa,
• jęczmień,
• durum,
• kasza manna,
• żyto,
• pszenżyto,
• słód,
• orkisz.

/ 8Ryby

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Alpha / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Osoby uczulone na ryby, np. na łososia, mogą być uczulone także na inne gatunki. Zaleca się, aby takie osoby unikały ryb w ogóle. Poza nazwami poszczególnych gatunków ryb na produkcie, ukryte alergeny, na które należy zwrócić uwagę to:
• klops,
• sos barbecue,
• sos worcester,
• dressing typu cezar.

/ 8Pozostałe porady

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Zaleca się alergikom wydrukowanie listy składników z potencjalnymi alergenami, którą będą zabierać ze sobą na zakupy. W ten sposób można do niej zawsze zajrzeć, kiedy czytamy skład produktu na opakowaniu. Jeżeli taki sposób przyprawia cię o ból głowy, jest jeszcze jedno wyjście – gotuj dania ze świeżych składników. Jedzenie jak najmniejszej ilości przetworzonych produktów zmniejsza ryzyko spożycia alergenu. Taki sposób może dla wielu osób okazać się nie tylko łatwiejszy, ale i zdrowszy.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące