Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?
Rozszyfrowanie składu produktu wypisanego na etykiecie to nie lada wyzwanie. Jednakże dowiadywanie się, co oznaczają dane zwroty jest kluczowe w przypadku alergii pokarmowej. Składniki pozyskiwane z alergenu mogą widnieć na opakowaniu pod różnymi nazwami, a mogą być równie niebezpieczne jak sam alergen w wywoływaniu potencjalnie groźnej reakcji alergicznej. Musisz zatem wiedzieć dokładnie, na co masz uczulenie oraz znać słowa, które są istotne w przypadku twojej alergii.
Informacje o powszechnych alergenach
Według prawa, wymagane jest, aby na wszystkich opakowaniach znajdowała się informacja na temat powszechnych alergenów zawartych w produkcie: mleka, jajek, ryb, owoców morza, orzechów, pszenicy i soi. Nie oznacza to jednak, że dany alergen będzie wypisany bezpośrednio. Szczególnie w przetworzonej żywności trzeba zwracać uwagę na naturalne oraz sztuczne dodatki smakowe.
Orzechy ziemne
Powszechnie spotykane w potrawach kuchni azjatyckiej, afrykańskiej i indonezyjskiej, są też jednym z najczęstszych alergenów. Składniki, które mogą zawierać orzechy ziemne i powinny być unikane przez alergików to:
• nugat,
• marcepan,
• olej arachidowy,
• mielone orzechy.
Jajka
Uczulenie na jajka jest szczególnie powszechne wśród dzieci, a reakcje alergiczne mogą być łagodne lub ostre. Białko jajka zawiera alergeny, jednak alergicy powinni unikać jajek w ogóle, ponieważ niemożliwe jest całkowite oddzielenie białka od żółtka. Proteiny jajek często występują w wypiekach, szczepionkach i innych przetwarzanych produktach. Składniki, które mogą je zawierać to:
• albuminy,
• lizozym,
• majonez,
• beza,
• paluszki surimi.
Nabiał
Uczulenie na mleko i nabiał to nie to samo co nietolerancja laktozy. W przypadku alergii, układ odpornościowy reaguje na białko w mleku. Natomiast organizm osób, które nie tolerują laktozy nie posiada enzymu potrzebnego do rozłożenia laktozy – cukru znajdującego się w mleku. Układ odpornościowy nie uczestniczy w tym procesie. Aby uniknąć objawów alergii, należy wystrzegać się tych składników:
• kazeina,
• diacetyl,
• ghi lub ghee,
• laktoalbumina,
• laktoferyna,
• tagatoza,
• serwatka.
Soja
Soja jest powszechnie używana w żywności przetworzonej, co sprawia, że jest powszechnie spotykanym ukrytym alergenem. Często można ją spotkać jako składnik w kuchni azjatyckiej i wegetariańskiej. Osoby, które są uczulone na soję, powinny unikać następujących składników:
• sos sojowy,
• białko sojowe,
• edamame (zielona soja),
• miso,
• natto,
• tempeh,
• tofu.
Gluten
Ważne jest, aby rozróżniać nadwrażliwość na gluten i na pszenicę. Osoby uczulone na gluten nie mogą spożywać pszenicy, jednak jeśli pszenica jest alergenem, można spożywać gluten, który występuje też w innych ziarnach zbóż. ;Gluten może występować pod następującymi nazwami:
• mąka razowa,
• jęczmień,
• durum,
• kasza manna,
• żyto,
• pszenżyto,
• słód,
• orkisz.
Ryby
Osoby uczulone na ryby, np. na łososia, mogą być uczulone także na inne gatunki. Zaleca się, aby takie osoby unikały ryb w ogóle. Poza nazwami poszczególnych gatunków ryb na produkcie, ukryte alergeny, na które należy zwrócić uwagę to:
• klops,
• sos barbecue,
• sos worcester,
• dressing typu cezar.
Pozostałe porady
Zaleca się alergikom wydrukowanie listy składników z potencjalnymi alergenami, którą będą zabierać ze sobą na zakupy. W ten sposób można do niej zawsze zajrzeć, kiedy czytamy skład produktu na opakowaniu. Jeżeli taki sposób przyprawia cię o ból głowy, jest jeszcze jedno wyjście – gotuj dania ze świeżych składników. Jedzenie jak najmniejszej ilości przetworzonych produktów zmniejsza ryzyko spożycia alergenu. Taki sposób może dla wielu osób okazać się nie tylko łatwiejszy, ale i zdrowszy.