Inne nazwy cukru. Słodycz kryje się w wielu produktach
1 z 6Bezcukrowa dieta?
Próbujesz zrezygnować z cukru w diecie? Może się to okazać trudniejsze niż myślisz. Cukier ukrywa się w wielu produktach, których nawet o to nie podejrzewasz.
Zauważyłeś w składzie termin "cukier kokosowy"? Ten składnik często pojawia się w naturalnych produktach. Wytwarza się go z soku pozyskiwanego z palmy kokosowej. Coraz częściej w polskich sklepach możemy spotkać także cukier daktylowy, który otrzymuje się z suszonych, mielonych daktyli. Chociaż są zdrowsze od białego, zwykłego cukru, one również podnoszą poziom glukozy w organizmie.
Sprawdź, jak inaczej producenci nazywają cukier w artykułach spożywczych.
Jeśli następnym razem będziesz na zakupach, czytanie etykiet nie sprawi ci już trudności.
Zobacz też: 6 toksycznych zachowań rodziców. Mogą zniszczyć psychikę dziecka