Grillowany bakłażan
Dania z grilla nie muszą wyglądać tucząco i przerażać dbających o linię. Wystarczy, że zamiast tłustej karkówki wrzucimy na ruszt jakieś warzywo. Dziś proponujemy smaczne bakłażany z grilla.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- ulubione zioła.
Przygotowanie:
Bakłażany pokrój na plastry grubości około 1 centymetra. Przesyp solą i pozostaw na 40 minut. Po tym czasie osusz papierowym ręcznikiem. Do oliwy dodaj sól, pieprz i zioła. Plastry bakłażana smaruj tą zaprawą i kładź na dobrze rozgrzanym grillu, dość nisko nad węglami. Przekładaj na obie strony. Gdy nakłuty widelcem bakłażan będzie miękki, nadaje się do podania.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 64,56 kcal |
Białka | 2,17 g |
Węglowodany | 12,48 g |
Tłuszcze | 1,77 g |
Błonnik | 4,95 g |
Komentarz:
Bakłażan na polskich stołach wciąż nie jest zbyt popularny. A szkoda, ponieważ jest naprawdę bardzo zdrowy i zawiera szereg ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Bakłażan jest bogaty w minerały – m.in. w żelazo, potas, wapń i fosfor, a także zawiera glukozę i błonnik.
Tego ostatniego składnika ma o połowę więcej niż np. jabłko, czy brzoskwinia. Do tego jest świetnym źródłem witaminy A, C i B2. Bakłażan może nawet wydłużyć nasze życie, ponieważ warzywo to jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl