Grillowany bakłażan

Dania z grilla nie muszą wyglądać tucząco i przerażać dbających o linię. Wystarczy, że zamiast tłustej karkówki wrzucimy na ruszt jakieś warzywo. Dziś proponujemy smaczne bakłażany z grilla.

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubione zioła.

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

Przygotowanie:

Bakłażan z grilla
Bakłażan z grilla

Bakłażan na polskich stołach wciąż nie jest zbyt popularny. A szkoda, ponieważ jest naprawdę bardzo zdrowy...

zobacz galerię

Bakłażany pokrój na plastry grubości około 1 centymetra. Przesyp solą i pozostaw na 40 minut. Po tym czasie osusz papierowym ręcznikiem. Do oliwy dodaj sól, pieprz i zioła. Plastry bakłażana smaruj tą zaprawą i kładź na dobrze rozgrzanym grillu, dość nisko nad węglami. Przekładaj na obie strony. Gdy nakłuty widelcem bakłażan będzie miękki, nadaje się do podania.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 64,56 kcal
Białka 2,17 g
Węglowodany 12,48 g
Tłuszcze 1,77 g
Błonnik 4,95 g

Komentarz:

Bakłażan na polskich stołach wciąż nie jest zbyt popularny. A szkoda, ponieważ jest naprawdę bardzo zdrowy i zawiera szereg ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Bakłażan jest bogaty w minerały – m.in. w żelazo, potas, wapń i fosfor, a także zawiera glukozę i błonnik. Tego ostatniego składnika ma o połowę więcej niż np. jabłko, czy brzoskwinia. Do tego jest świetnym źródłem witaminy A, C i B2. Bakłażan może nawet wydłużyć nasze życie, ponieważ warzywo to jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!