Fakty na temat żywienia, na które się zgadzamy

Poza tym, że cukier nadaje słodki smak napojom czy niektórym potrawom, składnik ten nie wnosi nic pozytywnego do naszej diety. Co gorsza, w przeciętnym gospodarstwie domowym cukier jest wykorzystywany w nadmiernej ilości. To z kolei może przyczynić się do wzrostu ryzyka wystąpienia cukrzycy czy miażdżycy. Z tego względu warto czytać etykiety produktów spożywczych i unikać tych, które w składzie zawierają cukier rafinowany, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany czy cukier trzcinowy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie cukru / Shutterstock

/ 6Zielona herbata jest zdrowa

Obraz
© Zdjęcie zielonej herbaty / Shutterstock

Lecznicze właściwości zielonej herbaty są znane na całym świecie od wielu lat. Zawarte w jej składzie silne przeciwutleniacze mogą uchronić organizm człowieka przed nowotworami oraz schorzeniami serca. Niestety napój ten nadal jest mało popularny wśród smakoszy herbaty.

/ 6Tłuszcze trans są niekorzystne dla zdrowia

Obraz
© Zdjęcie oleju słonecznikowego / Shutterstock

Większość z nas zgadza się z twierdzeniem, że tłuszcze trans wywierają niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wiele publikacji naukowych sugeruje bowiem, że mogą one przyczynić się do wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi. Z tego względu lepiej unikać produktów, na których etykiecie widnieje hasło „tłuszcze trans”. Mało kto wie jednak, że są one składnikami powszechnie stosowanych olejów rafinowanych, tj. słonecznikowego, sojowego czy kukurydzianego.

/ 6Produkty na bazie białej mąki są niezdrowe

Obraz
© Zdjęcie autorstwa jeffreyw / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Istnieje powszechne przekonanie, że wysoko przetworzone produkty spożywcze są niekorzystne dla zdrowia. To prawda, gdyż są one źródłem cukrów prostych, węglowodanów prostych oraz olejów rafinowanych. Poza tym są one ubogie w składniki mineralne i błonnik. Jednak mimo wszystko większość z nas z chęcią kupuje te pulchne, białe bułeczki. Niestety na skutek tego zjadamy więcej niż w rzeczywistości potrzebuje nasz organizm.

/ 6Trzeba jeść ryby

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Powszechnie wiadomo, że ryby powinny stanowić nieodłączny element zdrowej diety, gdyż obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe. Związki, które przyczyniają się do podwyższenia dobrego cholesterolu we krwi. Niestety mimo wszystko ryby nadal rzadko goszczą na naszych stołach – a szkoda, bo ich regularne spożywanie może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia ataku serca.

/ 6Warzywa są zdrowe

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Warzywa to produkty spożywcze bogate w cenne dla organizmu składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy, minerały oraz silne przeciwutleniacze. Liczne badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie kilku porcji warzyw dziennie znacząco obniża ryzyko niektórych chorób przewlekłych. Niestety dane statystyczne wskazują, że nadal spożywamy zbyt mało warzyw.

/ 6Suplementy diety nie zastąpią zdrowej diety

Obraz
© Zdjęcie autorstwa stevepb / CC BY

To oczywiste, że kapsułki zawierające rozmaite składniki odżywcze nigdy nie dorównają tym obecnym w żywności. Naukowcy potwierdzają, że suplementy diety nie zrekompensują skutków niezdrowej diety. Dlatego warto zarówno stosować suplementację, jak i przestrzegać zasad racjonalnego odżywiania.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące