Dzieci uwielbiają je na śniadanie. Wyrzucisz, gdy poznasz skład

Serki kanapkowe, typu fromage oraz topione to w Polsce popularne produkty spożywcze. Mają szeroką gamę smaków, więc są często wybierane jako dodatek do pieczywa. Niektórzy zastępują nimi margarynę lub masło, a najmłodsi wręcz je uwielbiają. Tymczasem dietetycy alarmują: jeśli zauważysz w nich te składniki, lepiej zrezygnuj z zakupu.

Dzieci uwielbiają je na śniadanie. Wyrzucisz, gdy poznasz składDzieci uwielbiają je na śniadanie. Wyrzucisz, gdy poznasz skład
Źródło zdjęć: © Getty Images

Serki do smarowania pieczywa

Serki wydają się być idealnym dodatkiem do pieczywa, ponieważ łatwo się je rozsmarowuje i mają wiele ciekawych wariantów smakowych. Na polskim rynku spożywczym znaleźć można między innymi serki: z szynką, z pieczarkami, z suszonymi pomidorami, z ziołami, z łososiem czy papryką.

Choć nazywa się je serkami kanapkowymi, to mają o wiele szersze zastosowanie. Służą do zagęszczania sosów, zabielania potraw lub jako jeden ze składników zupy. Ludzie sięgają po nie chętniej niż po zwykły ser twarogowy w kostce.

Bazą serków typu fromage jest twaróg z mleka krowiego albo tłusta śmietanka. Do tego dochodzą dodatki smakowe: sól, przyprawy czy zioła.

Pieczywo na śniadanie. Zobacz, jakie wybierać

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne © Pixabay

Jak powstają serki topione?

- Produkcja serów topionych polega na podgrzaniu sera żółtego z dodatkiem masła i serwatki w proszku. Dodatkowo zwiększona w nich jest kaloryczność i zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, mniejsza zawartość witamin i składników odżywczych przez dodatkową obróbkę - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka.

- Wszystkie sery są na pewno źródłem białka. Można więc powiedzieć, że produkty nabiałowe dostarczają nam pełnego garnituru aminokwasów, łącznie z tymi egzogennymi - tłumaczy i dodaje, że w pierwszej kolejności warto postawić na sery żółte i twarogowe.

Skład produktu

Serek serkowi nierówny, dlatego absolutną koniecznością jest czytanie etykiet.

Poniżej umieszczamy składniki, które znajdują się na czarnej liście:

  • cukier - zwiększy kaloryczność produktu, co może doprowadzić do otyłości i chorób układu krążenia;

  • częściowo utwardzone oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy) - są najbardziej szkodliwe, powodują stany zapalne w organizmie;

  • guma ksantowa i guma guar - mogą wywoływać wzdęcia, nudności, biegunki i wymioty;

  • skrobia modyfikowana - choć została uznana jako bezpieczny dodatek do żywności, to jest to tzw. "zapychacz";

  • mączka chleba świętojańskiego - to powszechnie stosowany emulgator, który jest bezpieczny, ale w nadmiarze może powodować wzdęcia;

  • sorbinian potasu - konserwant uważany za bezpieczny, ale u dzieci może wywoływać reakcje alergiczne;

  • karagen - wpływa negatywnie na żołądek i jelita, doprowadzając tym samym do chorób układu pokarmowego.

Wszystkie te składniki są niepolecane dla dzieci, szczególnie tych małych. Serki topione to produkty wysokoprzetworzone, w których zawartość sera jest stosunkowo niewielka, pełno w nim za to soli, sztucznych dodatków i zapychaczy, a do tego niezdrowe tłuszcze utwardzane i kwasy nasycone. Maluchom zdecydowanie lepiej podać twarożek, ser biały czy żółty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące