Dwa banany dziennie. Sprawdź efekty
Większość z nas niechętnie sięga po banany. Są wysokokaloryczne i bardzo słodkie, przez co zwiększają masę naszego ciała. 100 g banana to 89 kcal. Jak się jednak okazuje, te żółte owoce mają też wiele zalet.
Już średniej wielkości banan doda nam energii, zwalczy zaparcia i poprawi humor. To bogactwo składników mineralnych i witamin, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu.
Te owoce to prawdziwa bomba składników odżywczych. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, C, niacynę, miedź, cynk, fluor, selen, mangan, jod, wapń oraz fosfor.
Co się stanie, gdy będziemy jedli dwa banany dziennie?
Zobacz też: 5 powodów, by codziennie jeść owsiankę
Obniżenie ciśnienia krwi i pozytywny wpływ na serce
W składzie bananów znajdziemy wysoki poziom potasu – składnika mineralnego, który m.in. działa odwadniająco. Oznacza to, że dzięki regularnemu spożywaniu tych owoców w naszym organizmie nie będzie zatrzymywała się zbędna woda. W 100 g owocu znajduje się go aż 358 mg!
Dzięki niemu banany mają pozytywny wpływ na cały układ sercowo-naczyniowy. Zmniejszają ryzyko zawału oraz zapobiegają atakom serca. Pomagają też organizmowi wydalić zbyt dużą ilość sodu, co z kolei obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Pomoc na zgagę i zaparcia
W bananach, szczególnie tych niedojrzałych, znajdują się naturalne środki neutralizujące kwasy żołądkowe. To dobra wiadomość dla osób zmagających się z refluksem żołądkowo-przełykowym oraz zgagą. Owoce pobudzają też tworzenie się śluzu, który chroni ściany żołądka przed uszkodzeniami.
To bogactwo błonnika poprawiającego perystaltykę jelit. Spożywany dwa razy dziennie zapobiegnie zaparciom i wzdęciom oraz przyspieszy przemianę materii.
Banan jedzony wraz z owsianką na śniadanie sprawi też, że na dłużej będziemy czuć się syci.
Sprawdź też: 8 owoców tropikalnych, o których nigdy nie słyszałeś
Dodadzą energii i poprawią humor
Banany to źródło witamin, składników mineralnych oraz węglowodanów. To właśnie dzięki tym ostatnim natychmiast po spożyciu dodają energii, która jest z nami przez długi czas.
Zawarty w nich potas zapobiega skurczom mięśni, dlatego żółte owoce polecane są sportowcom. Kolejny składnik - tryptofan jest przekształcany w organizmie w serotoninę, czyli hormon szczęścia.
Jedzenie bananów pozwoli nam więc się zrelaksować i poprawi złe samopoczucie. Wiele osób zmagających się z depresją doświadczyło znacznej poprawy, gdy spożywali je codziennie. Owoce wpływają także na poprawę koncentracji i pamięć.
Sprawdź też: Te produkty pogarszają twój nastrój
Zwalczanie anemii i pomoc w cukrzycy
W bananach znajduje się także żelazo – cenny składnik mineralny, który pobudza produkcję czerwonych krwinek oraz hemoglobiny.
100g owoców to 0,26mg tego minerału. Właśnie dlatego powinny je spożywać szczególnie osoby cierpiące na anemię z powodu niedoboru tego pierwiastka.
Zobacz też: Pierwsze sygnały braku żelaza w organizmie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl