6 z 8Zrób to sam!
Ketchup to taki dodatek do dań, który w dość prosty sposób można przygotować w domu.
Potrzebne będą:
- 2 kg dojrzałych, słodkich i mięsistych pomidorów;
- pół kg cukru, 3 łyżeczki stewii lub 200 ml syropu klonowego;
- ocet (może być biały winny lub jabłkowy);
- różowa sól do smaku;
- przyprawy – bazylia, tymianek, czosnek.
Pomidory obgotowujemy we wrzątku i zdejmujemy skórkę. Kroimy i smażymy aż puszczą sok a woda wyparuje. Może to zająć nawet kilka godzin. Następnie dodajemy słodziwo, ocet i przyprawy. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozlewamy go wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Smacznego!
Przeczytaj także: PMS - 300 dolegliwości, które zatruwają życie kobiecie