3 z 8Zwróć uwagę na skład
Kolejna kwestia – cukier, sól i konserwanty. Niestety, w sosach sklepowych nie sposób jest uniknąć ani cukru ani soli. Są one naturalnymi konserwantami i ich obecność gwarantuje, że produkt będzie przydatny do spożycia kilka miesięcy od daty produkcji. Warto jednak, by te przyprawy dodatek, a nie podstawę sosu.
Zupełnie zbędne są natomiast konserwanty. Obecność takich substancji jak benzoesan sodu czy sorbinian potasu dyskwalifikuje ketchup z podania go dziecku, szczególnie małemu. Niemile widziany jest również syrop glukozowo-fruktozowy, który szybko podnosi poziom cukru we krwi, co może prowadzić do cukrzycy.
Co więc może zawierać ketchup ze sklepu? Pomidory, cukier, sól, ocet i przyprawy. Tylko tyle.
Przeczytaj także: Produkty, w których obecny jest utwardzony olej palmowy