Dlaczego powinniśmy unikać współczesnej pszenicy?
1 z 8Pszenica wczoraj i dziś
Pszenica jest wszechobecna. Stanowi podstawowy produkt spożywczy we współczesnym świecie. Zawiera ją białe pieczywo, makaron, ciasta i wyroby cukiernicze. Dodawana jest również do żywności przetworzonej, sosów i zup w proszku.
Rocznie uprawia się na świecie 700 mln ton pszenicy. Jest to trzecie – tuż po kukurydzy i ryżu – najczęściej produkowane zboże. To sprawia, że dzisiaj ma ona już niewiele wspólnego z rośliną znaną już w starożytności. Wówczas charakteryzowała się ona wysoką wartością odżywczą, obecnie niewiele z nich pozostało.
Przemysł rolniczy postawił na maksymalizację plonów. Liczy się ilość, a nie jakość, na czym najbardziej cierpią konsumenci. Nasz układ pokarmowy zupełnie nie radzi sobie z trawieniem krzyżowanego na różne sposoby i nawożonego ziarna.
Nie wiemy też, czym zastąpić pszenicę. Jemy ją codziennie, nieświadomi uzależnienia.
Czym charakteryzuje się dzisiejsza pszenica? Dlaczego powinniśmy jej unikać lub choćby ograniczyć jej spożywanie?