Czy dzieci powinny jeść potrawy z grilla?
Dzieci nie powinny jeść kiełbasek i parówek przyrządzonych na grillu. Pod wpływem wysokiej temperatury w wymienionych produktach wytwarzają się szkodliwe substancje - nitrozaminy. Nie można też podawać maluchom żadnych [mięs](http://fitness.wp.pl/18968,przepisy-na-miesa-w-wersji-lekkiej ?utm_source=parenting&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection), które zostały upieczone bezpośrednio na ruszcie. Tłuszcz, który wypływa z nich do ogniska, wytwarza rakotwórcze substancje. Związki te osiadają później na produktach, które znajdują się na kratce. Wszystkie dania najlepiej przygotowywać na aluminiowych tackach.
Zwęglone = szkodliwe
Nie podawajmy dziecku mocno przypalonych, zwęglonych kawałków mięsa. To właśnie w nich znajduje się najwięcej szkodliwych substancji. Zawsze też przed podaniem sprawdzajmy, czy na pewno wszystko jest dopieczone. Surowe mięso może być przyczyną poważnego zatrucia.
Elektryczny lepszy niż tradycyjny
Jeśli mamy taką możliwość, postarajmy się przyrządzać dania na grillu elektrycznym bądź na specjalnej patelni do grillowania. Osoby, które mają jedynie ruszt tradycyjny, nie powinny używać do rozpałki benzyny, denaturatu oraz innych chemicznych preparatów.
Co wrzucic na ruszt?
Jakie produkty z grilla są dobre dla najmłodszych? Polecamy przede wszystkim warzywa. Aby dziecko chętniej po nie sięgnęło, wybierzmy te o różnych kolorach i kształtach. Na ruszcie możemy śmiało położyć cukinię, pomidory, bakłażany, paprykę. Grillowanie to lepszy sposób na przyrządzenie warzyw niż gotowanie. Kiedy wrzucamy produkty do gorącej wody, tracą one wiele swoich właściwości. Przyrządzanie na ruszcie pozwala w większym stopniu zachować składniki odżywcze produktów.
Co na obiad?
Jako obiad dla dziecka doskonale sprawdzi się szaszłyk. Nabijmy na niego małe pomidorki, kawałki papryki, cukinii. Między warzywami umieśćmy kostki z piersi kurczaka. Bardzo dobrym pomysłem jest przypieczenie na ruszcie pieczywa. Kromki chleba bądź kawałki bułki posypmy łagodnymi przyprawami.
Słodycz z rusztu
Grillowanie to zabawa
Grillowanie z dzieckiem może być zdrowe (i pyszne!) – jeśli oczywiście wiemy, jak się do niego przygotować. Zawsze możemy pokusić się o eksperymenty kulinarne, przypiec na ruszcie coś, czego do tej pory nie próbowaliśmy. Możemy zapytać wcześniej dziecko, na co ma ochotę, czasem poprosić o pomoc podczas przyrządzania – maluch na pewno będzie zachwycony taką zabawą.