Trwa ładowanie...

Codziennie jedz ząbek czosnku. Zobacz, co się stanie

Czosnek znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Wystarczy jeść jeden ząbek czosnku dziennie przez tydzień, żeby odczuć poprawę zdrowia. Co się stanie, jeżeli będziemy jeść go regularnie?

Zobacz film: "Czosnek chroni przed nowotworami"

spis treści

1. Cenne substancje

Ząbki czosnku są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawierają związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy, witaminy B1, B2, PP, C, A, potas, wapń, magnez, kobalt, chrom i nikiel. Najcenniejsze w czosnku są jednak olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, która nadaje czosnkowi charakterystyczny zapach.

Czosnek najlepiej spożywać na surowo, ponieważ podczas gotowania allicyna ulega dezaktywacji i traci swoje zdrowotne właściwości. Dlaczego warto jeść jeden ząbek surowego czosnku dziennie?

2. Działa jak antybiotyk

Allicyna działa jak naturalny antybiotyk. Hamuje namnażanie się bakterii, działa też przeciwwirusowo. Jedzenie jednego ząbka czosnku dziennie uchroni nas przed infekcjami wirusowymi układu krążenia. Gdy zachorujemy, czosnek przyśpieszy nasz powrót do zdrowia. Substancje zawarte w czosnku ułatwiają odkrztuszanie, rozgrzewają, pomagają obniżyć gorączkę i udrożnić drogi oddechowe.

3. Obniża poziom złego cholesterolu

Regularne jedzenie czosnku pomaga też obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi. Dzięki tej właściwości czosnek chroni przed miażdżycą i chorobami serca.

Co więcej, czosnek ma też właściwości przeciwzakrzepowe i powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych. To wszystko sprawia, że jedzony regularnie surowy czosnek zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Substancje zawarte w czosnku poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i usprawniają przepływ krwi.

Produkty, które wymiatają pasożyty z organizmu. Masz je w swojej kuchni
Produkty, które wymiatają pasożyty z organizmu. Masz je w swojej kuchni [6 zdjęć]

Choroby pasożytnicze stanowią poważny problem zarówno u osób dorosłych, jak i u dzieci. Wystarczy zabawa...

zobacz galerię

4. Obniża ciśnienie krwi

Jeden ząbek czosnku dziennie polecany jest osobom z nadciśnieniem. Czosnek nie tylko działa rozkurczowo na naczynia krwionośne. Hamuje też enzym ACE, który bierze udział w procesie regulacji ciśnienia krwi. Jeden ząbek czosnku dziennie może obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10 proc.

5. Działa przeciwnowotworowo

Czosnek, dzięki swoim właściwościom niszczy szkodliwe bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym, m.in. Helicobacter pylori, która odpowiedzialna jest m.in. za powstawanie raka żołądka.

Z badań włoskich naukowców wynika, że osoby, które jedzą przynajmniej 7 porcji czosnku tygodniowo są o 25 proc. mniej narażeni na ryzyko raka okrężnicy, niż osoby, które nie spożywają czosnku w ogóle. Regularne jedzenie czosnku obniża też ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, gardła, nerek i jajników.

Substancje zawarte w czosnku pobudzają też układ odpornościowy do zwalczania komórek nowotworowych.

6. Wpływa na stan skóry

Czosnek jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Przeciwutleniacze zwalczają wole rodniki, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się komórek. Ząbek czosnku dostarcza też niezbędnych witamin i minerałów, które wpływają korzystnie na wygląd skóry.

Jedzenie czosnku zapobiega powstawaniu żylaków i tworzeniu się pajączków na skórze. Czosnek można też stosować zewnętrznie. Przemywanie skóry wodą, w której moczyły się zmiażdżone ząbki czosnku pomaga pozbyć się wyprysków i zmian grzybiczych.

7. Chroni przed demencją

Jedzenie jednego ząbka czosnku dziennie, może chronić nas przed demencją i chorobą Alzheimera. Czosnek jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają oksydacyjnym uszkodzeniom komórek, m.in. w mózgu.

Według badań naukowców z Uniwersytetu w Missouri, substancje zawarte w czosnku nie tylko chronią komórki przed uszkodzeniami, ale też pomagają naprawić mikrouszkodzenia powstałe w wyniku działania wolnych rodników.

8. Inne właściwości czosnku

Regularne jedzenie czosnku działa też korzystnie na kości i stawy, zmniejsza ryzyko osteoporozy. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym obniża też ryzyko wystąpienia zwyrodnieniowego zapalenia stawów.

Czosnek wpływa też korzystnie na trawienie i pracę całego układu pokarmowego. Po surowy czosnek warto sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Naturalnie wspomożemy nasz układ odpornościowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.