Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?
Chleb od wielu dziesięcioleci jest podstawowym produktem spożywczym w każdym polskim domu. Uwielbiamy ten jeszcze ciepły, posmarowany masłem bądź dżemem i białym serem.
Coraz częściej jednak słyszymy opinie, że pieczywo powoduje tycie. W związku z tym wiele osób rezygnuje ze spożywania chleba. Co wtedy dzieje się w naszym organizmie?
Pieczywo, szczególnie to stworzone z mąki pszennej, to źródło wielu węglowodanów. To właśnie one są odpowiedzialne za przyrost masy ciała i uczucie ciężkości.
- Większość spożywanego przez nas pieczywa ma w swoim składzie dodatek cukru, a nawet syropu glukozowo- fruktozowego. Spożycie śniadania składającego się z takiego pieczywa spowoduje, że za około dwie godziny ponownie będziemy głodni. Zafundowaliśmy sobie bowiem skok poziomu cukru we krwi. I to na dodatek w godzinach porannych, czyli wtedy, kiedy nasz organizm jest na niego bardzo wrażliwy - tłumaczy Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyczka, autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Sprawdźmy, czy rezygnacja z chleba przyniesie nam same pozytywne efekty.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Objawy raka skóry, których nie widać gołym okiem
Utrata wody i grypa węglowodanowa
Rezygnacja z chleba wiąże się ze zmniejszeniem spożycia węglowodanów w diecie. A to skutkuje utratą kilogramów. Nie chodzi tutaj jednak o pozbycie się tkanki tłuszczowej, a o wodę.
Jak to działa? Gdy spożywamy węglowodany, w naszym organizmie gromadzi się nadmiar płynów. Jeżeli więc przestaniemy spożywać węglowodany, zaczniemy tracić wodę. Niestety, tłuszcz pozostanie tam, gdzie był. Odstawienie węglowodanów to dla organizmu duża zmiana. W związku z tym broni się jak może. Bardzo prawdopodobne jest, że po rezygnacji z chleba poczujesz się tak, jakbyś miał grypę.
Dlaczego? Węglowodany to główne źródło energii dla naszego organizmu. Gdy ich nie dostarczamy, siłę zaczynamy pobierać z innych zasobów. Takim jest np. glikogen. On też się jednak kończy. A wtedy dopadają nas: zmęczenie, osłabienie, zawroty głowy, bezsenność i suchość w ustach. Niektórzy nawet wymiotują.
Kiedy objawy miną? To zależy od organizmu i jego przyzwyczajenia się do nowej sytuacji.
- Odstawienie pieczywa z dnia na dzień może być bardzo trudne. Osobiście nie polecam takiej metody. Pszenica zawarta w pieczywie działa w pewien sposób uzależniająco na nasz organizm - dodaje dietetyczka.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wahania nastrojów i brak energii
Węglowodany zwiększają poziom serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za uczucie szczęścia. Jak to działa? Gdy organizm je trawi, wzrasta produkcja tryptofanu. To właśnie on przyczynia się do wydzielania serotoniny.
Jeżeli więc zrezygnujemy z pieczywa, nasz dobry nastrój zniknie. Bez należytej porcji węglowodanów będziemy smutni i przygnębieni. Do tego dochodzą zaburzenia snu lub bezsenność.
Efekt? Będziemy odczuwać chroniczne zmęczenie. Brak węglowodanów spowoduje niechęć do ćwiczeń fizycznych. Bardziej będzie nas interesowała drzemka.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Niedobór witaminy C i zaburzenia hormonalne
Znaczne ograniczenie węglowodanów w diecie może sprawić, że wystąpią problemy z przyswajaniem witaminy C. W rezultacie organizm będzie zmagał się z niedoborem. Tutaj nie pomoże nawet suplementacja tego składnika.
Rezygnacja z węglowodanów niesie ze sobą jeszcze jeden poważny skutek – problemy z pracą tarczycy. Im mniej ich dostarczamy, tym większe ryzyko wystąpienia zaburzeń hormonalnych.
Efekt? Nietolerancja na zimno, wypadanie włosów czy ciągłe zmęczenie.
- Istnieją jednak badania dokonane przez hiszpańskich naukowców pokazujące, iż odstawienie pieczywa sklepowego powoduje spadek cholesterolu i trójglicerydów w organizmie - dodaje dietetyczka.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz również: Sprzyjają utracie zbędnych kilogramów. Jedz codziennie
Co jeśli zrezygnujemy z pieczywa pełnoziarnistego?
Chleb pełnoziarnisty to źródło żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Wszystkie te składniki są niezbędne w utrzymaniu prawidłowego poziomu energii.
To nie wszystko. Zdaniem Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, pełne ziarna pozytywnie wpłyną na poziom cholesterolu we krwi.
Tym samym obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu, otyłości i cukrzycy typu 2. Z badań opublikowanych w magazynie "Nutrition Research" wynika również, że zbyt mała ilość pełnoziarnistych ziaren w diecie powoduje problemy z wypróżnianiem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz również: Na chorobę serca cierpi milion Polaków. Ekspert: większość nowoczesnych leków jest niedostępna