Co się dzieje, gdy dziecko przedawkuje białko
"Jeśli nie chcesz obadu, zjedz chociać mięsko" – ile razy zdarzyło ci się tak powiedzieć do dziecka? Ile razy sam usłyszałeś taką poradę? Białko, szczególnie to zwierzęce, zajmuje w naszej diecie bardzo ważne miejsce. Jemy go dużo, za dużo. Już 2-3 letnie dzieci spożywają o ok. 600 proc. tego składnika za dużo. Taka tendencja skutkować może różnymi zmianami w organizmie. Zwiększa się ryzyko wystąpienia miażdżycy czy raka piersi. Od lat przestrzegają przed tym eksperci.
Spróbujmy wyjaśnić, co dzieje się w organizmie dziecka, gdy spożywa ono ogromne ilości protein.
Przeczytaj także: Zawstydził syna i stał się królem internetu
Nadwaga i otyłość
To mit, że za tycie odpowiedzialne są jedynie tłuszcze i węglowodany. Słodkie przekąski spożywane w nadmiarze, owszem, nie sprzyjają zdrowiu, ale nie stanowią wyłącznego powodu tycia. Dietetycy sporo do zarzucenia mają także proteinom. Badania opublkowane na łamach magazynu "Nature Communication" sugerują, że otyłość związana jest także z nadmiarem białka w diecie.
Choć ten składnik jest ziezbędny do prawidłowego rozwoju i wzrostu dzieci, gdy zjadają go za dużo, może u nich rozwinąć się predyspozycja do nadwagi, otyłości bądź zaburzeń metabolizmu. W Polsce 14 proc. dzieci do 3. roku życia w ma nadwagę, a 13 proc. - otyłość.
Przeczytaj także: Niebezpieczny arsen w jedzeniu dla dzieci. Eksperci alarmują
Choroby nerek
Badania opublikowane z 2012 roku w "American Journal of Kidney Disease" wskazują, że dieta wysokobiałkowa prowadzi do schorzeń nerek. Dlatego też u osób dorosłych ze prawidłową czynnością nerek zaleca się dietę o zawartości 0,8 - 1,0 g białka na kg masy ciała. Gdy tego składnika w diecie jest zbyt dużo, praca nerek może zostać zaburzona. Dzieje się ponieważ białko zapewnia niezbędny nerkom do filtrowania krwi azot. Zbyt duża ilość proteiny to nadmiar azotu. Z biegiem czasu może to skutkować uszkodzeniem narządu. Także u dzieci.
Przeczytaj także: Sprawdzaj, co trzymasz w domu. Twoje dziecko przez to cierpi
Temperatura ciała spada
Negatywne skutki nadmiaru białka w organizmie odczuwa także wątroba. Organ ten, by podczas przemiany protein w aminokwasy móc utrzymać równowagę azotu w organizmie musi pracować dużo intensywniej.
To wszystko może doprowadzić do zakwaszenia organizmu. W takich przypadkach notuje się spadek temperatury ciała, dokuczać zaczynają także bóle głowy, wystąpić może zapalenie spojówek.
Przeczytaj także: Najlepsza rzecz na kolację dla dziecka. Będzie prymusem
Ile białka potrzebuje dziecko?
Z białkiem w diecie dzieci nie wolno przesadzać, ale też nie powinniśmy go unikać - prowadzi to do niedożywienia. Składnik ten jest bardzo ważny, ponieważ wpływa na wzrost oraz rozwój intelektualny. Oprócz tego, niedostateczna ilośc biała powoduje obniżenie odporności, wywołuje osłabienie, rozdrażnienie i niedokrwistość. Ile zatem powinny jeść go dzieci?
Zgodnie z zaleceniami lekarzy ilość białka dostosowana jest do potrzeb organizmu i wynika z wagi organizmu.
- dzieci do 6 miesiąca – 2,4 g na kilogram masy ciała na dobę,
- dzieci w wieku 6 – 12 miesięcy – 2,1 g na kilogram masy ciała na dobę,
- dzieci w wieku od 1 – 3 lat – 1,3 g na kilogram masy ciała na dobę,
- dzieci w wieku 4 – 6 lat – 1,2 g na kilogram masy ciała/dobę,
- dzieci w wieku 7 – 9 lat – 1,1 g na kilogram masy ciała/dobę.
Przeczytaj także: Pijesz te napoje? Sprawdź, co dzieje się z twoim mózgiem
Źródła
- mp.pl