5 z 6Hummus dla dziecka
Ciecierzyca jest najczęściej kojarzona z pyszną pastą kanapkową. Hummus, bo o nim mowa, serwuje się do sałatek, ryby i mięs. Smakuje również z chlebem lub grzanką.
By przygotować hummus dla dziecka, potrzebna jest puszka ciecierzycy (lub szklanka nasion ugotowanych do miękkości i wcześniej namoczonych), ¼ szklanki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, pietruszka, pasta tahini (są to ziarna sezamu zmielone z olejem sezamowym, oliwą i wodą), sól i pieprz.
Wykonanie jest niezwykle proste – wystarczy przełożyć do miski cieciorkę, dodać oliwę, czosnek, kilka łyżek pasty tahini oraz niewielką ilość wody, a wszystko to zmiksować na gładką masę (najlepiej blenderem). Na końcu dodać sól i pieprz, a przed podaniem posypać natką pietruszki.