Trwa ładowanie...

Brukselka chroni przed rakiem. Nowe badania

Avatar placeholder
14.12.2018 22:51
Brukselka chroni przed rakiem
Brukselka chroni przed rakiem (123rf.com)

Brukselkę można kochać albo nienawidzić. Warto jednak włączyć ją do swojego jadłospisu, bo według naukowców może zapobiegać powstawaniu niektórych nowotworów.

1. Składniki odżywcze w brukselce

Brukselka, a właściwie kapusta brukselska to warzywo, które rzadko gości na naszych stołach. Warto to zmienić. Brukselka jest niskokaloryczna - 100 g to tylko 43 kcal. Ponadto zawiera mnóstwo witaminy C, a także witaminy K, A, E i z grupy B. Jest też źródłem składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, cynku, miedzi i manganu.

Swoje prozdrowotne właściwości brukselka zawdzięcza glukozynolanom, które nadają warzywu lekko gorzki smak. To właśnie one są przedmiotem badań naukowców. Nowe badania sugerują, że brukselka może mieć właściwości przeciwnowotworowe.

2. Brukselka kontra rak

Glukozynolany w naszym organizmie przekształcają się w izotiocyjaniny, które korzystnie wpływają na procesy metaboliczne i pomagają usuwać toksyny z organizmu. Według doktora George'a Grimble'a z Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Londynie działanie przeciwnowotworowe izotiocyjaninów związane jest z odtruwaniem organizmu.

Zobacz film: "3 ważne objawy raka jelita, które najczęściej ignorujemy"

Większość niegenetycznych nowotworów spowodowana jest przez toksyny - palenie papierosów, przyczyny środowiskowe lub otyłość. Zawarte w brukselce substancje pomagają usprawnić proces wydalania toksyn, co według doktora może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Indol-3-karbinol(I3C), który powstaje w organizmie po zjedzeniu brukselki chroni przez zapaleniem jelit i rakiem jelita grubego. Do takiego wniosku doszli naukowcy po przeprowadzeniu badań na myszach.

We wcześniejszych badaniach wykazano, że I3C powoduje rozkład białka o nazwie Cdc25A, które jest niezbędne komórkom nowotworowym do podziału i rozwoju. Dzięki tej właściwości I3C hamuje wzrost m.in. guzów sutka.

Potrzeba dalszych badań żeby zrozumieć mechanizm działania I3C, ale wstępne wyniki są obiecujące.

Żeby zachować właściwości zdrowotne brukselki nie wolno jej rozgotować.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze