Bogactwo potasu. Jedz, by obniżyć ciśnienie i poziom cukru we krwi
Ciecierzyca wykorzystywana jest w potrawach kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej.
Zawiera duże ilości białka, często wykorzystywana jest w diecie wegetariańskiej i wegańskiej w zastępstwie białka zwierzęcego.
Ciecierzyca jest źródłem węglowodanów złożonych, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu.
Zawiera witaminy C, B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy W 100 g produktu jest zaledwie 164 kcal. Ziarna nie zawierają glutenu.
Obejrzyj galerię i dowiedz się dlaczego warto włączyć ciecierzycę do swojej codziennej diety.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Naturalny środek uspokajający. Pomaga zasnąć
Obniża ciśnienie i poziom cholesterolu
Ciecierzyca, ze względu na dużą zawartość błonnika zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu we krwi.
Obniża tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca.
Naukowcy z Harvard School of Public Health przeprowadzili badania na grupie 40 tys. mężczyzn, które wykazało, że codzienne spożywanie dużej ilości błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca nawet o 40 proc.
Ziarna ciecierzycy bogate są w potas, który reguluje ciśnienie krwi.
Udrażnia i uelastycznia naczynia krwionośne i przyśpiesza wydalanie sodu z organizmu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zapobiega anemii
W ziarnach ciecierzycy znajdziemy duże ilości żelaza. Włączenie do diety tego produktu pomaga w zwalczaniu anemii i niedokrwistości. Powinny ją też spożywać kobiety borykające się z obfitymi miesiączkami.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Oczyszczająca herbata. Przygotujesz z kwiatów, które rosną w każdym ogródku
Dobra dla cukrzyków
Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być wykorzystywana w diecie osób chorujących na cukrzycę.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika stabilizuje poziom glukozy we krwi i zmniejsza wchłanianie węglowodanów.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wspomaga odchudzanie
Błonnik zawarty w ciecierzycy wpływa też pozytywnie na naszą sylwetkę. Powoduje uczucie sytości i usprawnia proces wydalania tłuszczu z organizmu.
Reguluje też pracę układu pokarmowego, pomaga walczyć z zaparciami, a tym samym chroni przed rozwojem raka jelita grubego.
Dzięki zawartości witamin z grupy B i magnezu reguluje też pracę układu nerwowego. To z kolei wpływa na nasze samopoczucie podczas odchudzania – łatwiej przetrwać kryzys.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Nietypowe objawy cukrzycy, które warto znać