- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
5 egzotycznych sposobów na walkę z przeziębieniem
Mleko z masłem, syrop z cebuli lub kanapki z czosnkiem. Polacy mają wiele sprawdzonych, naturalnych sposobów na wzmacnianie odporności zimą.
Wiele z nich to receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Podobnie jest w innych krajach. Przyjrzyjmy się zatem, jak walczą z wirusami Szkoci, Hiszpanie czy Japończycy.
Na kolejnym sklajdzie zobaczysz WIDEO
Przeczytaj także: Te produkty zawierają te same substancje co trutki na szczury i detergenty
Szkocja - grzany rum z miętą
Podobno rozgrzewa i łagodzi pierwsze objawy przeziębienia i grypy. Rum z dodatkiem mięty traktowany jest w Szkocji jak prawdziwe remedium na chorobę. Ta pokrzepiająca receptura, którą opracowali marynarze, to jeden ze sposobów radzenia sobie z pierwszymi objawami przeziębienia.
Przygotowanie grzanego rumu z miętą nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy do garnka wlać 100 ml rumu i wrzucić kilka listków mięty (może być suszona). Całość podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Pijemy małymi łykami. Nawet jeśli mikstura nie przyniesie spodziewanego efektu – na pewno rozgrzeje. Warto jednak pamiętać, by alkoholu nie mieszać z lekami.
Przeczytaj także: Chronią wzrok, zapobiegają otyłości. Jedz dwa razy w tygodniu
Hiszpania - gorąca lemoniada z czosnkiem
Hiszpańską tradycyjną miksturą, która podobno stawia na nogi nawet przy ciężkich przeziębieniach, jest lemoniada z czosnkiem. By ją przygotować, trzeba zalać wrzątkiem dowolną ilość przekrojonych ząbków czosnku i na chwilę odstawić pod przykryciem. Gdy woda nabierze aromatu czosnku, należy do niej dolać sok z cytryny.
Oprócz cytryny i czosnku, Hiszpanie stawiają także na miód. I nic dziwnego. Każdy z tych produktów pełen jest naturalnych składników. Cytryna to bogactwo wspierającej odporność witaminy C, czosnek ma działanie bakteriobójcze i nazywany jest naturalnym antybiotykiem, podobnie jak miód.
Na kolejnym sklajdzie zobaczysz WIDEO
Przeczytaj także: Chcesz mieć inteligentne dziecko? Koniecznie podawaj mu ten składnik
Nie wyrzucaj skórki z cytryny! Poznaj niesamowite sposoby jej wykorzystania
Tak jak u nas podstawą w leczeniu przeziębienia domowymi sposobami jest czosnek, tak w Mongolii miejsce to zajmuje mleko i jego produkty. Na bazie kwaśnego mleka przygotowuje się aarts - tradycyjny mongolski twaróg.
Aarts jest z kolei punktem wyjścia do zrobienia mikstury o zdrowotnych właściwościach. Twaróg miesza się z wodą i doprowadza do wrzenia. Podczas podgrzewania, należy stopniowo dodawać mąkę. Na koniec przyprawić wszystko masłem i cukrem. Mikstura szybko rozgrzewa i eliminuje objawy grypy oraz przeziębienia.
Przeczytaj także: Alternatywa dla chipsów i słonych orzeszków. Bez zbędnych kalorii
Indie - mikstury z kurkumą
W Indiach ogromną popularnością cieszy się kurkuma. Przyprawa zajmuje wyjątkowe miejsce zarówno w kuchni, jak i w domowych apteczkach. Charakteryzuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Wymieszana z pieprzem, goździkami i imbirem – stanowi podstawę receptury pomagającej rozprawić się z wirusami.
Aby przygotować miksturę, potrzebne będą: czarny pieprz, kurkuma, cynamon, kardamon, imbir (po jednej łyżeczce). Wszystkie przyprawy należy wymieszać, dodać do proszku 3 łyżeczki cukru i dowolną ilość miodu. Powstałą w ten sposób papkę należy jeść 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Przeczytaj także: 7 najzdrowszych produktów na świecie. Wśród nich polski skarb
Japonia - umeboshi
Jednym z naturalnych sposobów na przeziębienie, jaki wykorzystują Japończycy, jest umeboshi, czyli kiszona morela. Tak przygotowane owoce mają charakterystyczny słonawo-kwaśny smak. Stosowane są jako dodatek do potraw, ale nie tylko.
Zgodnie z tradycyjnymi podaniami japońskimi, umeboshi charakteryzują się właściwościami, które wspomagają walkę z katarem, kaszlem, bólami gardła, chronią także przed przeziębieniem. Japończycy często dodają je do herbaty.