Zupa z awokado
Lekka i oryginalna a zarazem prosta do przygotowania zupa z awokado dla 4-6 osób. Czas przygotowania to tylko 40 minut.
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Tima Samoffa / <a target="_blank" href="https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/">CC BY-ND 2.0</a>
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- 4 avocado,
- 100 g ziaren kukurydzy,
- 1 cebula,
- 3 pomidory,
- świeża kolendra,
- 2 papryki,
- 4 łyżki oleju,
- 4 łyżki Przyprawy kuchni meksykańskiej Kamis,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 0,5 łyżeczki chilli,
- sól morska w młynku.
Sposób przygotowania:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać namoczoną kukurydzę, zalać bulionem i gotować ok. 30 minut. Pomidory i jedno avocado pokroić i dodać do zupy. Pozostałe 3 avocado zmiksować z niewielką ilością bulionu, wlać pod koniec gotowania i dodać posiekaną kolendrę.
Kurczaka pokroić w paski, oprószyć Przyprawą kuchni meksykańskiej, obsmażyć, podawać z zupą. Potrawy z awokado są smaczne i zdrowe.
Źródło artykułu: WP Parenting