Zupa cebulowa
Cebulowa zupa z pewnością zasmakuje przede wszystkim fanom tego warzywa. Jednak warto choć raz przekonać się do przepisu ze względu na zdrowotne i lecznicze właściwości cebuli.
Składniki:
- 4 duże cebule,
- szklanka startego sera,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- oliwa z oliwek,
- zioła,
- czerstwy chleb.
Przygotowanie:
Cebule obierz z łupiny i umyj. Pokrój w paski lub plastry i troszkę posól. Rozgrzej oliwę w większym rondlu i wrzuć warzywo. Podsmażaj ze wszystkich stron, aż cebula się zarumieni. Wtedy zmniejsz ogień na średni i dolej bulion. Zostaw wywar do gotowania na co najmniej 10 minut.
W tym czasie połącz zioła i ser oraz przygotuj miskę na zupę. Pokrusz chleb, usuwając skórkę. Rozgrzej piekarnik. Przelej wywar cebulowy do naczynia i posyp wszystko najpierw chlebem, a potem serem. Włóż do piecyka na 10 minut.
Podawaj na gorąco.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 290, 05 kcal |
Białka | 17,83 g |
Węglowodany | 14,86 g |
Tłuszcze | 17,63 g |
Błonnik | 2,51 g |
Komentarz:
Cebula jest bogatym źródłem witamin A, B i C. Jest silnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego. Cebula przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wspomaga odporność, układ oddechowy i trawienny. Jest niezastąpiona w przeziębieniach.