Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Zupa cebulowa

Avatar placeholder
06.04.2017 13:56
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa (Zdjęcie kobiety / Shutterstock)

Cebulowa zupa z pewnością zasmakuje przede wszystkim fanom tego warzywa. Jednak warto choć raz przekonać się do przepisu ze względu na zdrowotne i lecznicze właściwości cebuli.

Składniki:

  • 4 duże cebule,
  • szklanka startego sera,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła,
  • czerstwy chleb.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Cebule obierz z łupiny i umyj. Pokrój w paski lub plastry i troszkę posól. Rozgrzej oliwę w większym rondlu i wrzuć warzywo. Podsmażaj ze wszystkich stron, aż cebula się zarumieni. Wtedy zmniejsz ogień na średni i dolej bulion. Zostaw wywar do gotowania na co najmniej 10 minut.

W tym czasie połącz zioła i ser oraz przygotuj miskę na zupę. Pokrusz chleb, usuwając skórkę. Rozgrzej piekarnik. Przelej wywar cebulowy do naczynia i posyp wszystko najpierw chlebem, a potem serem. Włóż do piecyka na 10 minut.

Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie290, 05 kcal
Białka17,83 g
Węglowodany14,86 g
Tłuszcze17,63 g
Błonnik2,51 g

Komentarz:

Cebula jest bogatym źródłem witamin A, B i C. Jest silnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego. Cebula przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wspomaga odporność, układ oddechowy i trawienny. Jest niezastąpiona w przeziębieniach.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze