Zobacz, których produktów najlepiej unikać. Są szkodliwe dla zdrowia
Istnieje około 10 000 udokumentowanych przypadków ostrych reakcji na aspartam. Podejrzewa się jego związek z migreną, pogorszeniem wzroku, depresją i rakiem mózgu - do takich wniosków doszli naukowcy z Bolonii. W związku z tym unikajcie sztucznych słodzików.
Niezdrowy jest także cukier, który osłabia układ immunologiczny, powoduje stany zapalne i skoki poziomu insuliny. Jest on także niezwykle uzależniający. Jeśli potrzebujesz coś posłodzić, używaj stewii lub syropu z brązowego ryżu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Puszkowane jedzenie i woda w plastikowych butelkach
Puszkowane jedzenie sprawia, że jest się wystawionym na działanie bisfenolu A – substancji chemicznej, która powiązana jest z otyłością u dzieci, chorobami serca, zmianami w tkance piersi i problemami z układem rozrodczym. Zaleca się więc w miarę możliwości gotować warzywa i fasolę, zamiast kupować wersje puszkowane.
Wybieraj wodę w butelkach szklanych lub ze stali nierdzewnej. Miękkie plastikowe butelki zawierają szkodliwe substancje i istnieje niebezpieczeństwo, zwłaszcza jeśli w grę wchodzi gorąca woda, że substancje te przedostaną się bezpośrednio do wody.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Gluten i tłuszcze trans
Szacuje się, że 30-35 proc. osób ma nadwrażliwość na gluten. Osoby, które mają taką nadwrażliwość, ale wciąż spożywają gluten, mogą zachorować na choroby autoimmunologiczne, takie jak łuszczyca, toczeń rumieniowaty układowy, zapalenie tarczycy Hashimoto i reumatoidalne zapalenie stawów.
Tłuszcze trans są dla serca 2 razy bardziej niebezpieczne niż tłuszcze nasycone i są przyczyną dziesiątków tysięcy przedwczesnych zgonów spowodowanych chorobami serca rocznie. Używaj w kuchni tych zdrowych tłuszczów, np. oliwy z oliwek czy olejku kokosowego.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
GMO i syrop glukozowo-fruktozowy
Badania z 2012 roku potwierdziły niebezpieczeństwo związane ze spożywaniem genetycznie modyfikowanej żywności. Badanie na szczurach, które karmione były genetycznie modyfikowaną kukurydzą, wykazały wzrost w powstawaniu guzów, problemy z nerkami i wątrobą. Na wszelki wypadek lepiej wybierać organiczne produkty.
Z kolei syrop glukozowo-fruktozowy powiązany został z cukrzycą, otyłością i rakiem. Organizm ma problemy z przetworzeniem tego składnika, co obciąża wątrobę.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Przetworzona żywność
Przetworzona żywność ma nie tylko mniej substancji odżywczych, lecz także zawiera mnóstwo chemii, np. sztuczne barwniki czy butylowany hydroksytoluen, które zostały powiązane z rakiem i innymi chorobami przewlekłymi. Przetworzona żywność to także duże ilości dodatkowego cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, które mogą osłabiać układ odpornościowy.