Kuchnia

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Popularne dania w zdrowszym wydaniu

Popularne dania w zdrowszym wydaniu

Czy można zmniejszyć kaloryczność ulubionego posiłku? Istnieje wiele sposobów na to, aby zwiększyć wartości odżywcze danego produktu spożywczego, a jednocześnie zachować wszystkie jego walory smakowe. Kurczak z grilla W okresie wiosny i lata często pozwalamy...

Kuchnia

Wołowina od krów karmionych trawą - czym się wyróżnia?

Wołowina od krów karmionych trawą - czym się wyróżnia?

Obecność mięs w diecie Wołowina to jedno ze zdrowszych mięs. Walorów prozdrowotnych ma jeszcze więcej, gdy pochodzi od krów karmionych trawą, a nie wysoko wydajną paszą (kukurydza, soją). Czy jednak takie mięso jest w ogóle dostępne? Gdzie szukać danych...

Kuchnia

Produkty bogate w żelazo

Produkty bogate w żelazo

Suszony tymianek Suszony tymianek to źródło błonnika oraz witamin A i C. W 100 gramach tymianku znajdziemy 123,6 mg żelaza. Ponieważ jest to około 687% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, dozujemy go raczej łyżeczkami. Pestki dyni 100 gramów...

Kuchnia

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Grillowane sardynki z sosem aioli Sardynki są małe, jednak to giganty, jeśli chodzi o wapń, tłuszcze przyjazne sercu oraz intensywny smak. Wypróbuj świeże sardynki przyrządzone na grillu, które będą pyszną wędzoną przystawką. Do tego przygotuj sos aioli,...

Kuchnia

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Marchewka na zdrowie Marchewka stanowi doskonały dodatek do wielu dań - urozmaica ich walory smakowe, a także ze względu na swoją intensywną barwę nadaje potrawom atrakcyjny wygląd. Co więcej, można ją przyrządzić zarówno na surowo, jak i na miękko. Warto...

Kuchnia

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

Kolendra Ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają kolendrę i tych, którzy jej nienawidzą. Dlaczego kolendra smakuje wyśmienicie dla tych pierwszych, a jak mydło dla drugich? Genetyka może mieć w tym swój udział, gdyż badania pokazały,...

Kuchnia

Fast food

Fast food

W zdrowo zbilansowanej diecie najlepiej jest wyeliminować, albo chociaż zdecydowanie ograniczyć spożywaniu fast foodów.

Kuchnia

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie własnych ziół jest tańsze i nie kończy...

Kuchnia

Co tkwi w naszych ulubionych słodyczach?

Co tkwi w naszych ulubionych słodyczach?

Ulubione słodycze Kolorowe żelki, biała czekolada, błyszczące lizaki czy zapakowane w szeleszczące opakowanie ciastka. Kto z nas nie lubi słodyczy? Już garść żółtych miśków lub dwie kostki czekolady mogą poprawić humor. Przed sięgnięciem po kolejne opakowanie...

Kuchnia

Zdrowe produkty, które mogą być trujące

Zdrowe produkty, które mogą być trujące

Rabarbar Łodyga rabarbaru jest źródłem korzystnych dla zdrowia składników. Jednak jego korzenie i liście zawierają toksyny, które mogą powodować nudności, wymioty i osłabienie. Objawy występują nawet po zjedzeniu niewielkiej ilości tych części rośliny....