Żeberka wołowe
Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne, należy się postarać. Poniżej przedstawiamy prosty i klasyczny przepis na pyszne żeberka.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wołowych,
- 1 słoik dżemu pomarańczowego,
- 1 szklanka ostrego ketchupu,
- kilka gałązek tymianku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Przygotowanie:
Żeberka oczyść i podziel. Cebulę i tymianek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. W wysokim garnku, na rozgrzanym maśle, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj dżem, ketchup i tymianek. Tak przyrządzoną marynatę zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Żeberka przesmaż na złoty kolor, oprósz solą i pieprzem, dodaj do marynaty. Wstaw na noc do lodówki. Następnie żeberka ułóż w brytfance i przykryj. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 1,5 godziny. Podawaj z podpiekanymi ziemniakami lub domowym chlebem.
Komentarz:
Żeberka to jedna z potraw bardzo charakterystycznych dla polskiej kuchni. Dobrze przyrządzone świetnie smakują, a dzięki przyprawom pięknie pachną. Głównym ziołem przedstawionego przepisu jest tymianek. Jest to ceniona roślina lecznicza, którą medycyna ludowa powszechnie wykorzystuje jako lek na zapalenie oskrzeli, ułatwiający odkrztuszanie. Tymianek zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki i witaminę C. Potrawom zaś nadaje wspaniały zapach oraz wyostrza smak.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 287,83 kcal |
Białka | 31,59 g |
Węglowodany | 11,78 g |
Tłuszcze | 11,82 g |
Błonnik | 0,25 g |