Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!
Chlebek jagodowo-cytrynowy najlepiej piec latem, kiedy pod dostatkiem jest słodkich i zdrowych jagód. Pieczywo składa się z wielu wartościowych składników, takich jak mąka kokosowa, skrobia migdałowa, olej kokosowy czy cytryna. Zrób go jeszcze dzisiaj!
W tym artykule:
Wartości odżywcze pieczywa jagodowo-cytrynowego
Mąka migdałowa
Jednym ze składników niezbędnych do powstania wypieku jest mąka migdałowa. Posiada witaminy E, P, witaminy z grupy B, kwasy omega-3 i błonnik pokarmowy.
Co ważne, produkt jest bezglutenowy dlatego też, zalecany jest osobom chorującym na celiakię i stosującycm dietę odchudzającą. Z uwagi na małą zawartość tłuszczy charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Mąkama słodki smak, dlatego świetnie nadaje się do ciast, naleśników i muffinek.
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa pochodząca ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego cieszy się popularnością u osób będących na diecie. Ze względu na duże ilości błonnika pokarmowego, skrobia kokosowa poprawia trawienie i wspomaga perystaltykę jelit. Produkt ten zawiera również dziesięć razy więcej białka niż mąka pszenna.
Przekarmianie dzieci
Tłuszcze występujące w skrobi wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. O czym trzeba pamiętać? Skrobia ta jest o wiele bardziej chłonna niż inne mąki przetworzone, dlatego wypiek z jej dodatkiem będzie wymagał większej ilości płynu podczas wyrabiania ciasta.
Olej kokosowy
Olej kokosowy uzyskiwany z miąższu orzecha kokosowego (kopry) jest cennym źródłem kwasu laurynowego i kaprylowego, dzięki którym przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn.
Kokos jest także bogaty w witaminę C i błonnik pokarmowy. Produkt ten reguluje poziom cukru we krwi. Wykazuje właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybicze i ochrania organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Zaleca się go również kobietom w ciąży. Wzmocni odporność organizmu i zapobiegnie infekcjom wirusowym.
Cytryna
Słodkie pieczywo nie smakowałoby tak dobrze gdyby nie dodatek cytryny. Cytrus jest bogaty w witaminy C, B oraz minerały (potas, magnez, sód, żelazo). Ma działanie przeciwbólowe i przeciwwirusowe.
Chleb jagodowo-cytrynowy – przepis na słodki wypiek
Ten rodzaj chleba, ze względu na słodki smak najbardziej smakuje dzieciom. Warto wprowadzić go również do swojej diety, szczególnie jeśli zależy nam na zgrabnej sylwetce.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki migdałowej,
- ¼ szklanki mąki kokosowej,
- łyżka sody oczyszczonej,
- ¼ łyżki soli,
- 4 jajka,
- ½ szklanki oleju kokosowego,
- 1/3 szklanki miodu,
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 szklanki świeżych jagód.Sposób przygotowania:
Mąkę migdałową połącz z kokosową, po czym dodaj do nich sodę i sól. Jajka wbij do osobnej miski i dolej olej kokosowy, miód oraz sok z cytryny. Całość mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę połącz ze składnikami sypkimi i wyrabiaj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Podziel je na trzy równe części i układaj naprzemiennie (raz ciasto, raz jagody) w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni, wstaw ciasto i piecz około 40 minut. Jeśli zauważysz, że wierzchnia warstwa pieczywa za mocno się spiekła, przykryj ją dodatkowo papierem do pieczenia. Na koniec wyjmij bochenek i pozostaw do ostygnięcia.