Naleśniki z jabłkiem
Naleśniki z jabłkami są daniem idealnym na bezmięsny obiad lub południową przekąskę. Jest to zdrowa i smaczna propozycja na posiłek dla dzieci – słodkie naleśniki z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym maluchom.
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne, a miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż jabłka do rondelka, dodaj 2 łyżki cukru i smaż około 10 minut, aż owoce zmiękną i odparuje nadmiar płynu. Mąkę przesiej. Jajko roztrzep z mlekiem, dodaj mąkę, sól, olej i zmiksuj. Dolej tyle wody, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Smaż naleśniki. Na małej patelni zrób sos: wsyp 2-3 łyżki cukru, dodaj 2 łyżki wody i gotuj, aż syrop nabierze złotego koloru, wtedy zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Na każdy naleśnik nakładaj porcję jabłek, składaj w trójkąt i polewaj śmietaną albo jogurtem.
Komentarz:
Jabłka to idealny dodatek niemal do każdej potrawy. Można dodać je zarówno do ciężkich sosów, jak i do słodkich produktów. Poza charakterystycznym smakiem i aromatem, jabłka mają ważne składniki odżywcze. Przede wszystkim zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E. Owoce jabłoni bardzo dobrze regulują przemianę materii oraz wzmacniają system immunologiczny.