Bogaty w białko i wapń. Bardzo zdrowy produkt, ale nie dla dzieci

Skyr to tradycyjny islandzki produkt mleczny, przypominający gęsty jogurt. Wytwarza się go z odtłuszczonego mleka, które poddawane jest fermentacji przy użyciu specjalnych kultur bakterii. Mimo że bardzo zdrowy, nie jest polecany dzieciom do lat trzech. Dlaczego?

Zdrowy, ale nie dla dzieci. Dietetyczka wymienia dwa powodyZdrowy, ale nie dla dzieci. Dietetyczka wymienia dwa powody
Źródło zdjęć: © Getty Images/Instagram 
Marta Słupska

Zdrowy skyr

Mimo że konsystencja skyru jest kremowa i bogata, formalnie jest rodzajem sera. Charakteryzuje się łagodnym, lekko kwaskowatym smakiem i naturalnie wysoką zawartością białka. Dzięki temu jest ceniony szczególnie przez osoby aktywne fizycznie oraz dbające o zdrową dietę.

Skyr dostarcza też wapnia, który jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów. Zawiera niewielką ilość tłuszczu, co sprawia, że jest często wybierany przez osoby kontrolujące masę ciała. Produkt ten jest również źródłem witamin z grupy B oraz probiotyków, wspomagających funkcjonowanie układu pokarmowego.

Skyr nie dla maluchów

Ze względu na swoje wartości odżywcze i naturalne pochodzenie skyr uważany jest za zdrowy element codziennego menu. Czy jednak dla każdego? Niekoniecznie.

Skyr czy jogurt grecki?

Mgr Michalina Klukowska, dietetyczka dziecięca i kliniczna, która prowadzi na Instagramie konto pod nazwą @u_wojtusia_na_talerzu, zwróciła uwagę na to, że skyr nie jest wskazany dla maluchów do trzeciego roku życia.

- Energia z białka w diecie maluchów nie powinna przekraczać 15 proc. dziennego zapotrzebowania, co odpowiada mniej więcej 1 g białka na 1 kg masy ciała. Oznacza to, że dziecko ważące na przykład 13 kg powinno spożywać około 13 gramów białka. Jego nadmiar w diecie niekorzystnie wpływa na pracę nerek i może zwiększać ryzyko rozwoju otyłości w przyszłości - zaznacza na wideo.

- Co więcej, energia z tłuszczów powinna stanowić około 40 proc. dziennego zapotrzebowania. To bardzo ważne choćby dla rozwoju mózgu twojego dziecka - dodaje.

Dlaczego więc skyr nie powinien być podawany małym dzieciom?

- Po pierwsze, już jedno opakowanie pokrywa zapotrzebowanie na białko. A co z resztą posiłków? Mlekiem, mięsem, jajkami? Po drugie, skyr nie zawiera tłuszczu, a tego nie może zabraknąć w diecie malucha - wyjaśnia dietetyczka.

Pod wideo Klukowskiej pojawiła się lawina komentarzy zaniepokojonych rodziców. Wyrażali swoje obawy o to, że szkodzą swoim dzieciom, pisali też, że w dobie prawdziwego boomu na skyr, myśleli, że jest najzdrowszą opcją dla dziecka.

"Super na czasie, bo widzę, że pytania o skyr jest z roku na rok więcej", "O nie! Młody uwielbia skry, twaróg, jogurt grecki, mięso, ryby, jajka", "A ja zobaczyłam u kogoś na insta że podają i też zaczęłam podawać", "Dziękuję mojej intuicji" - takie komentarze publikowali internauci. Wielu pytało również o zdrową alternatywę dla maluchów.

Klukowska radzi, by zamiast skyru i produktów proteinowych proponować dzieciom jogurty naturalne, greckie i serki homogenizowane naturalne.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Instagram
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące