WAŻNE
TERAZ

Ogromna ulga. Zieliński uratował reprezentację przed blamażem z Maltą

Zdrowa dieta po 50. roku życia. Produkty, których należy unikać

Powinniśmy uważać na to, co jemy w każdym wieku. Szczególnie warto wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe po 50. roku życia, a więc w czasie, w którym organizm bardzo się zmienia. Istnieje grupa produktów, których w tym wieku należy unikać. Mogą one bowiem zaszkodzić i pogorszyć stan zdrowia.

Istnieje grupa produktów, których po 50 roku życia powinniśmy szczególnie unikaćIstnieje grupa produktów, których po 50 roku życia powinniśmy szczególnie unikać
Źródło zdjęć: © 123RF

Dieta po 50. roku życia

Po 50. roku życia w życiu człowieka może się wiele zmienić. Przede wszystkim możemy zauważyć zmiany w codziennym metabolizmie. Co więcej, kobiety w tym wieku przechodzą menopauzę, która istotnie wpływa na ich samopoczucie.

Z wiekiem jesteśmy też bardziej narażeni na choroby, takie jak chociażby cukrzyca. Warto więc uważać na to, jak wygląda nasza dieta i wprowadzić do niej zdrowe nawyki żywieniowe. Niestety, istnieje grupa produktów, których spożywanie, szczególnie po 50 roku życia, nie sprzyja zdrowiu.

Sól i cukier

Sól jest jednym ze składników, na który powinniśmy szczególnie uważać. Znajduje się ona bowiem w produktach, których nie podejrzewalibyśmy o zawieranie soli. Możemy ją zjeść m.in. w pieczywie, serach i wędlinach, a także konserwach.

Jak zmienia się nasze ciało po 40.?

Nadmiar tego składnika w organizmie prowadzi np. do problemów z ciśnieniem. To z kolei jest prostą drogą do zaburzeń pracy nerek, serca, a nawet mózgu. Ponadto warto pamiętać, że sól zatrzymuje wodę w organizmie.

Cukier jest jednym z najgroźniejszych produktów. Powinniśmy go ograniczać w każdym wieku, ale po 50. roku życia w szczególności. Spożywanie zbyt dużych ilości cukru może przyspożyć nam dodatkowych kilogramów, a więc tym samym nadwagi, a nawet otyłości. Jednocześnie zwiększone jest wtedy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

Nie trzeba jeść słodyczy, aby dostarczyć organizmowi cukrów. Ich spore ilości znajdziemy zarówno w jogurtach, jak i napojach gazowanych, wodach smakowych i płatkach śniadaniowych.

Mięso i nienasycone kwasy tłuszczowe

Kolejnym produktem, którego 50-latkowie powinni unikać jest mięso. Według wyników niektórych badań, nadmierne spożywanie wołowiny może zwiększać ryzyko powstawania komórek nowotworowych. Potwierdzają to amerykańscy eksperci z Instytutu Badań nad Rakiem, zdaniem których codzienne jedzenie przetworzone mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 72 proc.

Ponadto szkodliwe mogą być także wędliny. Zawarte w nich substancje dodatkowe mogą bezpośrednio wpłynąć na nasze zdrowie. Eksperci ostrzegają, że w składzie wędlin pojawiają się np. azotany (III) i (V), które prowadzą do zatruć pokarmowych. Te substancje mają także działanie rakotwórcze.

Wiele mówi się o tym, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe powinny być w naszej codzienniej diecie. To prawda, jednak spożywamy je w złych proporcjach. Powinny być one spożywane w stosunku 5:1, gdzie 5 porcji kwasów omega-6 przypada na 1 porcję kwasów omega-3. Jednakże w diecie wielu osób ten stosunek wynosi nawet 50:1.

Czym grozi nadmiar nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie? Przede wszystkim zagrożenie stanowić mogą kwasy omega-6, które znajdują się m.in. w jajkach, soi, kukurydzy i margarynie. Przekroczenie dopuszczalnego w organizmie limitu może skutkować chociażby powstawaniem stanów zapalnych stawów i artretyzmem.

Alkohol

Powinniśmy ograniczać picie alkoholu w każdym wieku, jednak 50. roku życia powinniśmy na niego szczególnie uważać. Wysokoprocentowe trunki są bardzo kaloryczne. Spożywanie więc pustych kalorii może prowadzić do uzyskania dodatkowych kilogramów, których w pewnym wieku będzie nam trudniej się pozbyć.

Co więcej, nadmierne spożywanie alkoholu źle wpływa na pracę całego organizmu, przede wszystkim serca, wątroby i trzustki. Warto też pamiętam, że im jesteśmy starsi, tym gorzej metabolizujemy alkohol.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje