Trwa ładowanie...

Dodaj do naleśników zamiast mąki. Ten składnik zrobi kolosalną różnicę

Avatar placeholder
12.03.2024 08:36
Wystarczy zamienić jeden składnik. Będzie lekkostrawnie
Wystarczy zamienić jeden składnik. Będzie lekkostrawnie (East News)

Naleśniki kocha prawie każde dziecko. Ta klasyczna potrawa śniadaniowa jest uwielbiana także przez dorosłych. Jednak dla niektórych osób pyszne placuszki mogą być ciężkostrawne. Jest na to rozwiązanie! Wystarczy zamienić jeden składnik na produkt, który niemal każdy ma w swojej kuchennej szafce!

spis treści

1. Naleśniki na słodko lub słono

Naleśniki są jednym z najpopularniejszych dań. Cieszą się uznaniem zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Nic dziwnego, istnieje tak wiele wersji smakowych, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Można je serwować o każdej porze dnia i na różne sposoby.

Naleśniki na słodko zazwyczaj podawane są z dżemem owocowym, twarożkiem i śmietaną, kremem czekoladowym i bananami lub ze startymi jabłkami. Z kolei naleśniki na słono mogą występować ze szpinakiem i serem, szynką i pieczarkami, warzywami czy łososiem. Możliwości jest naprawdę wiele, a w kuchni nie ma żadnych ograniczeń. Warto więc eksperymentować!

2. Naleśniki bez mąki

Niestety, nie każdy może cieszyć się ich smakiem. U części osób ciężkostrawne placki mogą powodować bowiem dolegliwości trawienne. Spożywanie naleśników może być szczególnie problematyczne dla osób z wrażliwym żołądkiem. W takiej sytuacji warto pomyśleć o zamianie mąki pszennej na inny składnik. Mowa tu o kaszy mannie!

Zobacz film: "Naleśniki a'la Raffaello. Przepis na kokosowy deser, który smakuje wybornie"

W tradycyjnej wersji naleśniki przygotowuje się bowiem z mąki pszennej, jajek i mleka lub ewentualnie wody. Dodaje się również odrobinę soli oraz olej lub masło. Nadmiar mąki pszennej w diecie może doprowadzić do uciążliwych dolegliwości. Aby temu zapobiec, wystarczy zamienić mąkę na kaszę mannę. Brzuch będzie wdzięczny!

3. Kasza manna do naleśników

Zamiana mąki na kaszę mannę nie zmieni w znaczący sposób konsystencji ani smaku naleśników. Placki powinny być elastyczne, puszyste i równie smaczne. Poniżej umieszczamy przepis na naleśniki bez mąki z dodatkiem kaszy manny:

  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki kaszy manny,
  • 2 średnie jaja,
  • szczypta soli,
  • masło lub olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka cukru.

Po przesianiu kaszy manny należy zalać ją mlekiem i odstawić na pół godziny. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, na której umieszczamy olej. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję, nalewamy je chochlą, tworząc placek. Smażymy tak jak zawsze i zostawiamy do ostygnięcia.

Warto pamiętać, że kasza manna sprawdzi się nie tylko w przypadku naleśników na słodko, ale także wytrawnych. Choć powstaje ona z pszenicy, to ma więcej witamin i błonnika niż zwykła mąka. Jednocześnie jest lekkostrawna, więc mały brzuszek nie będzie tak obciążony.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze