Wspiera płodność i hamuje proces starzenia się skóry. Co jeszcze zawdzięczamy witaminie E? 

Witamina E to witamina młodości niezbędna dla właściwego funkcjonowania organizmu - jest szczególnie ważna dla odporności, urody i płodności. Jej niedobór powoduje m.in. zaburzenia krzepliwości krwi, spadek odporności, pogorszenie jakości widzenia, anemię i problemy z płodnością. Jakie są objawy niedoboru i kto jest najbardziej narażony na deficyty tego składnika?

Dlaczego witamina E jest taka ważna?Dlaczego witamina E jest taka ważna?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Witamina E – co to za witamina?

Witaminy z grupy E zostały odkryte niemal 100 lat temu w czasie prowadzenia badań na szczurach. To właśnie podczas analiz dotyczących funkcjonowania organizmu tych gryzoni zauważono, że brak tej witaminy powoduje niepłodność wśród osobników męskich i przyczynia się do wzrostu ryzyka poronień w grupie samic.

Witaminy E należą do rodziny związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Warto jednak podkreślić, że witamina E różni się od innych z tej grupy zwłaszcza z jednego ważnego powodu - przechowywana jest w organizmie przez dość krótki czas, przez co staje się podobna do witaminy C i witamin z grupy B. Witamina E występuje aż w ośmiu odmianach izomerycznych: alfa, beta, gamma, delta, epsylon, zeta, eta i theta. Za najbardziej efektywny uznaje się alfa-tokoferol.

Jedną z cenniejszych właściwości witaminy E jest jej ochronne działanie przed utlenianiem. Tlen cząsteczkowy jest w stanie z łatwością atakować wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przyczyniając się w ten sposób do tworzenia ich nadtlenków. Tokoferole odgrywają w związku z tym ważną rolę - hamują ten proces.

Zdaniem niektórych naukowców, niekorzystne działanie spowodowane deficytem witaminy E jest związane z gromadzeniem się nadtlenków kwasów tłuszczowych w tkankach. W taki oto sposób tłumaczy się istniejącą zależność pomiędzy zapotrzebowaniem na witaminę E a spożyciem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dawkę witaminy E, która w konsekwencji dociera do krwiobiegu, mogą dodatkowo ograniczać zaburzenia trawienia, czy problemy z wchłanianiem tłuszczu.

Jaką rolę w organizmie pełni witamina E?

Witamina E to silny przeciwutleniacz, który odgrywa kluczową rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Wspiera wiele procesów fizjologicznych i ma szerokie zastosowanie prozdrowotne – od opóźniania starzenia się organizmu, przez ochronę układu sercowo-naczyniowego, aż po wsparcie funkcji rozrodczych. Oto najważniejsze funkcje witaminy E w organizmie:

  • chroni komórki przed wolnymi rodnikami - neutralizuje wolne rodniki tlenowe, dzięki czemu zmniejsza ryzyko uszkodzeń komórkowych i opóźnia procesy starzenia się organizmu,

  • łagodzi ból i sztywność stawów - ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, co może zmniejszać potrzebę stosowania leków przeciwbólowych; pomaga również redukować sztywność stawów, szczególnie w przebiegu artretyzmu,

  • poprawia sprawność ruchową i stabilizuje błony komórkowe - wspiera kondycję fizyczną oraz chroni komórki przed uszkodzeniami dzięki stabilizacji ich błon,

  • chroni układ oddechowy przed zanieczyszczeniami - tworzy barierę ochronną dla tkanek płuc i jamy ustnej, zabezpieczając je przed szkodliwym działaniem zanieczyszczonego powietrza,

  • wspiera narząd wzroku, skórę, wątrobę i układ nerwowy - działa ochronnie na oczy, poprawiając jakość widzenia (szczególnie w połączeniu z witaminą A), a także wspiera zdrowie skóry, wątroby i neuronów,

  • reguluje ciśnienie krwi - ,oże przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego i wspomagać prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,

  • wpływa korzystnie na płodność - nazywana jest "witaminą płodności", gdyż wspiera funkcje rozrodcze zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn,

  • zmniejsza ryzyko chorób serca- wyższy poziom witaminy E w organizmie wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju schorzeń serca,

  • działa przeciwzakrzepowo i obniża poziom cholesterolu LDL - wspomaga zdrowie naczyń krwionośnych, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów i redukując tzw. "zły" cholesterol,

  • pomaga w kontroli poziomu cukru we krwi - witamina E może wspierać gospodarkę glukozową i obniżać poziom cukru we krwi,

  • ma działanie przeciwnowotworowe- kiczne badania wskazują, że wysokie spożycie witaminy E może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju niektórych nowotworów,

  • chroni zdrowie kobiet - może hamować rozwój torbieli w piersiach – jednak skuteczność tej terapii zwiększa się po ograniczeniu lub eliminacji kofeiny z diety.

Niedobór witaminy E

Skutki związane z niedostateczną ilością witaminy E mogą być dość zróżnicowane. Zalicza się do nich:

  • zaburzenia układu nerwowego,

  • niedokrwistość (anemię),

  • dystrofię mięśni,

  • zwyrodnienia tkanek - m.in. wątroby, serca i jąder,

  • wady rozwojowe u noworodków.

Z przeprowadzonych doświadczeń wynika, że niedobór witaminy E, wynikający z karmienia wcześniaków pokarmem bez witaminy E, wywołał zespół charakteryzujący się niedokrwistością, obrzękiem i zakrzepicą.

W przypadku dużego niedoboru, trwającego przez dłuższy czas, mogą wystąpić inne, negatywne dla zdrowia konsekwencje. Zdarzają się przypadki zaników mięśni, zaburzenia zdrowia układu kostnego i problemy z uzębieniem.

Niedobór witaminy E, tak samo jak większość stanów deficytowych, skutkuje wysyłaniem określonych sygnałów przez organizm. W przypadku awitaminozy E najczęściej występują różne objawy ogólnoustrojowe, jak:

  • zmęczenie, osłabienie,

  • zaburzenia koncentracji,

  • spadek odporności,

  • bolesność i zanik mięśni,

  • pogorszenie jakości widzenia,

  • anemia,

  • problemy z funkcjonowaniem mięśni,

  • wypadanie włosów,

  • problemy z płodnością.

Do niedoboru witaminy E w organizmie dochodzi dość rzadko. Najczęściej ten niepokojący stan pojawia się wśród określonych grup osób. Często dotyczy pacjentów z zaburzeniami wchłaniania tłuszczu, osób z mukowiscydozą i celiakią. Na awitaminozę E narażone są również osoby, które intensywnie uprawiają aktywność fizyczną.

Leczenie i uzupełnianie niedoborów

Witamina E ma znaczenie dla prawidłowej pracy całego organizmu. Jeśli zauważymy w swoim organizmie niepokojące objawy, z pewnością warto udać się do lekarza, który zaleci wykonanie odpowiednich badań. Zawartość tej witaminy w organizmie sprawdza się wykonując badanie krwi - oznaczenie poziomu tokoferolu w surowicy krwi.

W większości przypadków deficyty uzupełnia się za pomocą modyfikacji diety. Stosując zbilansowaną dietę, jesteśmy w stanie z powodzeniem zaspokoić zapotrzebowanie na ten składnik, dlatego gdy dochodzi do niedoborów witaminy E, zaleca się dietę bogatą w produkty zawierające pokaźną jej ilość. Jeśli mamy do czynienia z dużym niedoborem, lekarze mogą zalecić suplementację.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek
  2. "Abecadło witam i pierwiastków" Stanisław K. Wiąckowski, wyd. Tower Press, Gdańsk 2004
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące