Wołowina w curry
Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu.
Składniki:
- 1/2 kg chudej wołowiny,
- 2 duże cebule,
- 4 marchewki,
- 3/4 szklanki oleju sojowego,
- curry,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól.
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, posól i skrop sokiem z cytryny. Obficie posyp curry. Wymieszaj i odstaw do lodówki. W rondlu zagrzej olej. Marchewkę oskrob, pokrój w talarki i wrzuć do rondla, duś, aż będzie zupełnie miękka i zacznie się rumienić. Cebulę posiekaj i wrzuć do zarumienionej marchewki, a gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso. Duś na małym ogniu, mieszając, aż składniki będą miękkie. Możesz podlać odrobiną wody. Podawaj z opiekanymi ziemniakami lub ryżem.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 323,69 kcal |
Białka | 17,44 g |
Węglowodany | 3,07 g |
Tłuszcze | 26,5 g |
Błonnik | 0,83 g |
Komentarz:
Nazwą curry określamy mieszankę kilku do kilkunastu sproszkowanych przypraw. Najczęściej są to imbir, goździki, cynamon, kolendra, kwiat muszkatołowy, kurkuma, kardamon oraz pieprz. Jednak niezależnie od tego, które składniki pojawią się w curry, barwa pozostaje zawsze żółta lub czerwona. Szczególnie popularne jest w kuchni azjatyckiej, jednak pojawia się także na naszych stołach jako dodatek do dań mięsnych (z drobiu, baraniny i wieprzowiny), warzywnych, rybnych, ryżu oraz wielu sosów.