Trwa ładowanie...

Wołowina w curry

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 12:44
Wołowina w curry
Wołowina w curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu.

Składniki:

  • 1/2 kg chudej wołowiny,
  • 2 duże cebule,
  • 4 marchewki,
  • 3/4 szklanki oleju sojowego,
  • curry,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Mięso pokrój w kostkę, posól i skrop sokiem z cytryny. Obficie posyp curry. Wymieszaj i odstaw do lodówki. W rondlu zagrzej olej. Marchewkę oskrob, pokrój w talarki i wrzuć do rondla, duś, aż będzie zupełnie miękka i zacznie się rumienić. Cebulę posiekaj i wrzuć do zarumienionej marchewki, a gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso. Duś na małym ogniu, mieszając, aż składniki będą miękkie. Możesz podlać odrobiną wody. Podawaj z opiekanymi ziemniakami lub ryżem.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie323,69 kcal
Białka17,44 g
Węglowodany3,07 g
Tłuszcze26,5 g
Błonnik0,83 g

Komentarz:

Nazwą curry określamy mieszankę kilku do kilkunastu sproszkowanych przypraw. Najczęściej są to imbir, goździki, cynamon, kolendra, kwiat muszkatołowy, kurkuma, kardamon oraz pieprz. Jednak niezależnie od tego, które składniki pojawią się w curry, barwa pozostaje zawsze żółta lub czerwona. Szczególnie popularne jest w kuchni azjatyckiej, jednak pojawia się także na naszych stołach jako dodatek do dań mięsnych (z drobiu, baraniny i wieprzowiny), warzywnych, rybnych, ryżu oraz wielu sosów.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze