Włóż mąkę do zamrażalnika. Nasze babcie robiły tak nie bez powodu
Pokusić się można o stwierdzenie, że mąka znajduje się niemal w każdym domu. To podstawowy produkt spożywczy o bardzo szerokim zastosowaniu. Zwykle trzymamy ją w opakowaniu, w którym została kupiona, bądź przesypujemy do pojemnika. Warto jednak włożyć ją do zamrażalnika.
1. Mąka - zastosowanie
Mąka to wszechstronny i podstawowy składnik, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie gotowania. Z jej pomocą przygotujemy pieczywo, naleśniki, kluski, makarony, pierogi, pizze czy różnego rodzaju ciasta. Mąka przydaje się także do zagęszczania sosów oraz zup.
Najpopularniejsza jest biała mąka pszenna, ale zwolennicy zdrowego odżywiania znają o wiele więcej alternatyw. Mąka orkiszowa, owsiana, kukurydziana, żytnia, jaglana, gryczana lub ryżowa to tylko niektóre z propozycji.
2. Mąka - przechowywanie
Właściwe przechowywanie mąki jest istotne, ponieważ pozwala zachować świeżość i smak na długi czas. Najlepiej, żeby produkt ten był trzymany w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby mąka nie była narażona na oddziaływanie promieni słonecznych, ponieważ mogłoby to doprowadzić do utraty wartości odżywczych oraz zmiany smaku.
3. Mole spożywcze w mące
Przechowywanie mąki w szczelnych pojemnikach to dosyć dobry pomysł. Ograniczy to dostęp do wilgoci i powietrza. Choć produkt ten ma zazwyczaj długą datę ważności, to zdarza się, że jeszcze przed tym terminem ląduje w koszu. Przyczyną są szkodniki, które atakują suche produkty, takie jak mąka, kasza czy przyprawy. Z reguły są bardzo małe, więc początkowo trudno je zauważyć. Wraz ze wzrostem doprowadzają jednak do zanieczyszczenia produktu.
Najbardziej popularnym szkodnikiem w mące jest mol spożywczy, nie bez powodu określany mklikiem mącznym. Inne możliwe szkodniki żerujące w mące to: trojszyk ulec, rybik cukrowy bądź mącznik młynarek. Niestety owady te szybko się rozprzestrzeniają i jeśli zauważymy je w kuchni, to najprawdopodobniej będziemy musieli pozbyć się większości produktów. Na szczęście nie są one szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Niemniej jednak lepiej unikać takich "niespodzianek", które bardzo często przynosimy wraz z zakupami.
Jak więc uniknąć pojawienia się moli spożywczych lub innych robaków w kuchni? Nasze babcie miały na to swoje sposoby. Umieszczały mąkę w zamrażalniku. Nie tylko pozwoli to na zachowanie świeżości i smaku produktu, ale również zabije potencjalne jaja szkodników, które moglibyśmy przynieść ze sklepu. Wystarczą dwie doby, by pozbyć się problemu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl