Pozbądź się moli spożywczych z domu. Potrzeba konsekwencji
Mól spożywczy to potoczna nazwa omacnicy spichrzanki, ćmy z rodziny omacnicowatych.
Larwy moli bytują w suchych produktach spożywczych, takich jak mąka, cukier, kasza, ryż, herbata.
Zanieczyszczają naszą żywność. Samice składają jednorazowo od 100 do 400 jajeczek, mole więc bardzo szybko się rozprzestrzeniają. Larwy są w stanie przegryźć opakowanie produktu, żeby dostać się do jego środka.
Najczęściej w naszym domu pojawiają się za sprawą zanieczyszczonego produktu, który kupiliśmy w sklepie. Dorosłe owady mogą przylecieć przez okno lub kratkę wentylacyjną.
Walka z tymi szkodnikami jest uciążliwa i wymaga konsekwencji, ale warto ją podjąć. Zanieczyszczone przez larwy jedzenie nie nadaje się do spożycia.
Jak pozbyć się moli spożywczych? Zobacz galerię
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Naturalne i tanie sposoby na ugryzienia meszek. Przyniosą natychmiastową ulgę
Gruntowne porządki
Otwierasz szafkę i wylatuje z niej mól spożywczy. Nietrudno go rozpoznać. To niewielki brązowo-szary motyl. Dorosłe osobniki są sygnałem, że jedzenie, które przechowywaliśmy w szafce jest zanieczyszczone.
Pierwszym krokiem w celu pozbycia się moli spożywczych, jest usunięcie wszystkich otwartych pudełek, worków i puszek z produktami sypkimi. Przełóż je do worka na odpady, szczelnie zamknij i od razu wynieś na śmietnik.
Jeśli zauważysz, że w zamkniętych opakowaniach pojawiły się niewielkie dziurki, je także wyrzuć.
Jeśli w szafce przechowujesz puste słoiki i puszki, dokładnie je umyj w gorącej wodzie.
Zobacz też: Bomba bakteryjna. Jeśli usiądzie na jedzeniu, koniecznie je wyrzuć
Użyj octu
Pustą szafkę najpierw dokładnie odkurz, żeby pozbyć się wszystkich śmieci i resztek produktów spożywczych. Wyszoruj każdą powierzchnię szafki wodą z dodatkiem mydła.
Nie zapomnij o półkach. Umyj je z obu stron. Pozostaw do wyschnięcia. Kolejnym krokiem jest spryskanie szafek i półek roztworem octu i olejków eterycznych.
Mole nie lubią niektórych zapachów. Zmieszaj 1/4 szklanki octu z olejkiem eukaliptusowym, cytrynowym i lawendowym, przelej do spryskiwacza i dokładnie pokryj sprzątaną powierzchnię.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Nie śpiesz się
Po czyszczeniu odczekaj kilka dni zanim znów umieścisz w szafce produkty spożywcze. Zaglądaj do niej przez ten czas regularnie. Procedurę czyszczenia możesz powtórzyć.
Gdy problem nadal nie znika i mole wciąż się pojawiają, porządki trzeba rozszerzyć na kolejne szafki.
Niestety, nie da się uratować sypkich produktów spożywczych, które są zanieczyszczone larwami. Jeśli ich nie wyrzucisz, mole przeniosą się na kolejne opakowania.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Niszczy kwiaty i warzywa w ogródkach. Jest sposób, by pozbyć się szkodnika
Postaw na profilaktykę
Walka z molami spożywczymi nie należy do najłatwiejszych. Jeśli uda ci się wyeliminować szkodniki, nie dopuść do tego, żeby ponownie się zagnieździły.
Wszystkie produkty sypkie przechowuj w szczelnie zamkniętych szklanych lub plastikowych pojemnikach z hermetycznymi uszczelkami. Nie zostawiaj mąki i cukru w opakowaniu, w którym je kupiłeś. Mole mogą przegryźć się przez cienki materiał i zanieczyścić produkt.
Do bawełnianych siateczek włóż liście laurowe albo suszone liście mięty i zawieś je w szafce. Mole nie lubią również tych zapachów. Możesz też wykorzystać korę drzewa cedrowego.
Regularnie sprawdzaj szafki w poszukiwaniu moli. Sygnałem ostrzegawczym są nici, które pojawiają się wokół opakowań, a także dorosłe owady, które nagle wylatują z zakamarków szafek.
Pamiętaj, że mole spożywcze najczęściej przynosisz do domu w produktach kupionych w sklepie. Przed włożeniem ich do koszyka dokładnie sprawdź opakowanie. Jeśli jest chociaż minimalnie uszkodzone, nie kupuj go.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Namierzają ofiarę węchem. Grupa krwi, którą lubią najbardziej