Witaminy, które obowiązkowo musisz przyjmować w ciąży
Ciąża to czas, kiedy kobieta dba nie tylko o siebie, ale także o rosnące w jej brzuchu dziecko. Powinna zatem zwracać uwagę na odpowiednie porcje warzyw i owoców oraz lepsze gatunkowo mięsa. Niestety, czasem nawet prawidłowo skomponowana dieta nie dostarczy organizmowi odpowiedniej dawki witamin, która zaspokoi zapotrzebowanie mamy i dziecka. Zanim sięgniemy po suplementy warto do diety dołączyć warzywa i owoce do zadań specjalnych. Czyli takie, które podniosą poziom składników mineralnych i witamin.
Dieta kobiety w ciąży
Najważniejsza witamina podczas etapu przygotowań do ciąży, starania się o dziecko i samej ciąży. Pozycję tę zajmuje nieprzypadkowo, choć najważniejsza jest na samym początku.
Kwas foliowy potrzebny jest do syntezy kwasów nukleinowych. To właśnie z nich powstaje ludzkie DNA, czyli genetyczna matryca każdego człowieka. Pełniąc tak ważną rolę, folacyna reguluje proces wzrostu wszystkich komórek oraz poprawia ich funkcjonowanie. Oprócz tego, łącznie z witaminą B12 bierze udział w tworzeniu i dojrzewaniu krwinek czerwonych, a co za tym idzie – działa krwiotwórczo. W przypadku dużych jego niedoborów, kobieta w ciąży może nabawić się anemii.
Kwas foliowy - zalety dla dziecka
Ogromny wpływ poziom folacyny ma także na płód, szczególnie pomiędzy 17. a 30. tygodniem ciąży. Bierze on udział w procesie wzrostu komórek nerwowych płodu. Z nich wykształca się zalążek układu nerwowego, czyli cewa nerwowa, która później z kolei przekształci się w rdzeń kręgowy i mózg. Łatwo sobie wyobrazić, co może się stać jeśli kwasu foliowego zabraknie.
Cewa nerwowa zostanie nieprawidłowo „zamknięta” i ukształtowana, co grozić może pojawieniem się jej wad. W takim przypadku do mózgu i rdzenia kręgowego dostaje się płyn owodniowy i rozwój zostaje wstrzymany. Efekt? Bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa lub przepukliny mózgowo-rdzeniowe. Z takim schorzeniami życie dziecka może zostać zagrożone. W przypadku bezmózgowia, umiera ono zaraz po porodzie.
Witaminy w ciąży
Folium oznacza liść. Nic więc dziwnego, że najwięcej kwasu foliowego znajdziemy właśnie w warzywach liściastych, zielonych. Z łatwo dostępnych na polskich straganach lub w supermarketach warzyw, tym które zawiera najwięcej witaminy B9 jest szpinak (193 qg / 100 g). Również sezonowe szparagi (150 qg / 100 g) są źródłem folianów. Oprócz nich sięgnij także po bób (145 qg / 100 g), brukselkę (130 qg / 100 g), brokuły (119 qg / 100 g), groszek zielony (90 qg / 100 g). Wśród owoców bogactwem kwasu foliowego poszczycić się mogą: pomarańcze (30 qg / 100 g), banany (22 qg / 100 g) i jabłka (6 qg / 100 g).
Ale kwas foliowy to nie tylko warzywa i owoce. Znajdziemy go również w otrębach pszennych (80 qg / 100 g), chlebie razowym (52 qg / 100 g), wątróbce kurzej (590 qg / 100 g)lub wołowej (330 qg / 100 g) oraz w jajach (65 qg / 100 g).
Kwas foliowy to witamina rozpuszczalna w wodzie, a proces gotowania szybko ją niszczy. Dlatego najlepiej spożywać warzywa na surowo lub gotować na parze.
Witamina C
Dla kobiet ciężarnych i karmiących wskazana jest także witamina C. Ten naturalny antyoksydant, w połączeniu z witaminą A tworzą barierę chroniącą przed wpływem wolnych rodników, a co za tym idzie – działają antynowotworowo. Oprócz tego, witamina C wspomaga wchłaniania żelaza, jest więc kolejnym pomocnikiem w walce z anemią.
Naukowcy od lat dyskutują, jaka jest dzienna zalecana do spożycia dawka tej witaminy. Biorąc pod uwagę jej zalety, warto przyjmować jej sporo. Witamina C poprawia odporność, wzmacnia naczynia krwionośne, ze względu na przeciwdziałanie cukrzycy ciążowej zalecana jest dla kobiet spodziewających się dziecka.
Co jeść, by dostarczyć organizmowi tę witaminę? Przede wszystkim jabłka, owoce cytrusowe, kiwi, porzeczki (czarne i czerwone), cebulę, pomidory, brokuły oraz natkę pietruszki. Najwięcej witamy C zawierają jednak owoce dzikiej róży. Z suszonych przyrządzisz pyszną herbatę.
Witamina A
Czyli retinol. Znana głównie z dobroczynnego wpływu na skórę, włosy i paznokcie witamina, pozytywnie działa także na płód – warunkuje prawidłowy rozwój kości i zawiązków zębów. Z jej suplementacją należy jednak uważać – nadmiar retinolu jest toksyczny dla płodu. W takim wypadku warto zwrócić uwagę na dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
U kobiet nie będących w ciąży dzienna dawka retinolu nie powinna wynosić więcej niż 800 qg. U ciężarnych wzrasta ona do 1250 qg, natomiast kobiety karmiące piersią powinny spożywać nawet 1600 qg. Doskonałymi źródłami witaminy A w pierwszym okresie ciąży będą produkty pochodzenia zwierzęcego: masło, śmietana, ser żółty, jaja oraz ryby. Wśród warzyw, spore ilości retinolu zawierają: marchew, czerwona papryka oraz dynia.
Witamina D3
Jeszcze kilka lat temu niewiele osób zaprzątało sobie głowę suplementacją wytwarzanej pod wpływem promieni słonecznych witaminy D3. Dziś, gdy naukowcy udowodnili jej dobroczynny wpływ, także na kobietę w ciąży i płód, a jej niedobór występuje u ogromnej rzeszy zarówno ciężarnych, jak i noworodków, większość z pań przyjmuje tran lub inną formę witaminy słońca.
Witamina D3, w połączeniu z wapniem i magnezem, stanowi gwarancję mocnych kości. U rozwijającego się płodu jej suplementacja zapobiega nieprawidłowemu rozwojowi układu kostnego i nieodpowiedniej mineralizacji kości, powstaniu krzywicy oraz rozwojowi cukrzycy typu I i nowotworów. Dzięki niej prawidłowo przebiega także proces przepisywania informacji genetycznej w ponad 200 genach.
Dobrymi źródłami witaminy D są: tran, tłuste ryby (makrela, śledź) oraz przetwory mleczne i jaja. To jednak dla kobiety ciężarnej za mało. Aby dostarczyć organizmowi 800-1000 jednostek witaminy, należy przyjmować suplementy diety.