5 z 8Witamina C
Dla kobiet ciężarnych i karmiących wskazana jest także witamina C. Ten naturalny antyoksydant, w połączeniu z witaminą A tworzą barierę chroniącą przed wpływem wolnych rodników, a co za tym idzie – działają antynowotworowo. Oprócz tego, witamina C wspomaga wchłaniania żelaza, jest więc kolejnym pomocnikiem w walce z anemią.
Naukowcy od lat dyskutują, jaka jest dzienna zalecana do spożycia dawka tej witaminy. Biorąc pod uwagę jej zalety, warto przyjmować jej sporo. Witamina C poprawia odporność, wzmacnia naczynia krwionośne, ze względu na przeciwdziałanie cukrzycy ciążowej zalecana jest dla kobiet spodziewających się dziecka.
Co jeść, by dostarczyć organizmowi tę witaminę? Przede wszystkim jabłka, owoce cytrusowe, kiwi, porzeczki (czarne i czerwone), cebulę, pomidory, brokuły oraz natkę pietruszki. Najwięcej witamy C zawierają jednak owoce dzikiej róży. Z suszonych przyrządzisz pyszną herbatę.