4 z 8Witaminy w ciąży
Folium oznacza liść. Nic więc dziwnego, że najwięcej kwasu foliowego znajdziemy właśnie w warzywach liściastych, zielonych. Z łatwo dostępnych na polskich straganach lub w supermarketach warzyw, tym które zawiera najwięcej witaminy B9 jest szpinak (193 qg / 100 g). Również sezonowe szparagi (150 qg / 100 g) są źródłem folianów. Oprócz nich sięgnij także po bób (145 qg / 100 g), brukselkę (130 qg / 100 g), brokuły (119 qg / 100 g), groszek zielony (90 qg / 100 g). Wśród owoców bogactwem kwasu foliowego poszczycić się mogą: pomarańcze (30 qg / 100 g), banany (22 qg / 100 g) i jabłka (6 qg / 100 g).
Ale kwas foliowy to nie tylko warzywa i owoce. Znajdziemy go również w otrębach pszennych (80 qg / 100 g), chlebie razowym (52 qg / 100 g), wątróbce kurzej (590 qg / 100 g)lub wołowej (330 qg / 100 g) oraz w jajach (65 qg / 100 g).
Kwas foliowy to witamina rozpuszczalna w wodzie, a proces gotowania szybko ją niszczy. Dlatego najlepiej spożywać warzywa na surowo lub gotować na parze.