9 z 10Dania z papryki
Papryka stanowi zazwyczaj dodatek do dań. Przyrządzamy z niej najczęściej sałatki i surówki, tymczasem idealnie nadaje się do pieczenia. Przedstawiamy przepis na standardowe i oryginalne danie z tego warzywa.
Składniki:
- 4 papryki
- mięso mielone, wcześniej podsmażone, około pół kilograma
- koncentrat pomidorowy domowej roboty, około 200 gramów
- sól, pieprz natka pietruszki
- pokrojona w kosteczkę marchewka
Mięso, koncentrat, natkę, marchewkę i przyprawy mieszamy. Farsz wkładamy do wnętrza papryki. Trzeba ją wcześniej "otworzyć" od góry, odciąć ogonek. Paprykę z farszem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Soczewica z sosem paprykowym
Składniki:
- szklanka soczewicy
- 3 lub 4 papryki
- ulubione przyprawy
- marchew
- natka pietruszki
- łyżka śmietany
Soczewicę gotujemy. Paprykę kroimy w duże plastry i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż skórka zrobi się czarna. Wyjmujemy i obieramy warzywo ze skórki. Marchew gotujemy do miękkości i kroimy w niewielkie kawałki. Paprykę, marchew, natkę, przyprawy i śmietanę blendujemy. Polewamy soczewicę. Możemy podać z surówką i pieczoną piersią indyka.