4 z 10Dynia
Przez długi czas zapomniana, dzisiaj znowu wraca do łask. Jest niskokaloryczna i bogata w witaminę A. Szczególnie powinny jeść ją dzieci, ponieważ już 100 gramów dyni zaspokaja całe dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. Oprócz tego dynia zawiera spore ilości potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B.
Dynia to niemal cudowne warzywo, doceniane ze względu na swoje lecznicze właściwości. Pomaga wyeliminować z organizmu pasożyty, np. owsiki u dzieci. To dzięki obecnej w niej kukurbitacynie.
Bogate we właściwości odżywcze są także pestki dyni. W 100 gramach wysuszonych ziarenek dyni jest aż 550 mg magnezu, co zaspokaja aż 150 procent dziennej normy na ten pierwiastek. Zawierają także mangan, fosfor i cynk. Ten ostatni ma zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Wzmacnia, wygładza, rozjaśnia i przyspiesza gojenie się ran.