2 z 7Frytki i inne produkty smażone na głębokim oleju
Choć dzieci je uwielbiają, nie powinny jeść frytek zbyt często. Powód? Potrawy smażone na głębokim tłuszczu mogą powodować u nich przybieranie na wadze oraz szereg innych problemów zdrowotnych.
Smażenie sprawia, że potrawa staje się bardziej kaloryczna, ponieważ jej zewnętrzna część traci wodę i pochłania tłuszcz. Co więcej, olej, w którym smażymy, podgrzewany do bardzo wysokiej temperatury, zaczyna się utleniać i przekształcać w rakotwórcze tłuszcze trans, a w przygotowywanych w ten sposób produktach powstają zagrażające zdrowiu furany.
Częste jedzenie frytek i innych produktów smażonych na głębokim oleju podnosi poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Ta lipoproteina o niskiej gęstości może zatykać tętnice i powodować choroby sercowo-naczyniowe. Także u dzieci.