Trwa ładowanie...

Jelita je kochają. Zapobiegają zaleganiu masy pokarmowej

Avatar placeholder
Aleksandra Zaborowska 04.08.2024 17:40
Twoje dziecko zajada się bananami? Sprawdź, jakie ma to skutki dla zdrowia
Twoje dziecko zajada się bananami? Sprawdź, jakie ma to skutki dla zdrowia (Pixabay )

Banany jednymi z najbardziej lubianych przez dzieci owoców ze względu na swoją słodycz. Warto jednak znać ich właściwości odżywcze i wpływ na zdrowie, zanim zaczniemy je regularnie serwować maluchom.

spis treści

1. Banan - właściwości odżywcze

Banany zawierają głównie węglowodany (ok. 21 g na 100 g), ale i nieco białka (1,1 g). Nie zawierają za to tłuszczu (śladowe ilości wynoszą ok. 0,2 g na 100 g). Średniej wielkości banan zawiera następujące składniki odżywcze:

  • 385 mg potasu,
  • 30 mg magnezu,
  • 22 mg fosforu,
  • 8 mg wapnia,
  • 1 mg sodu.
Zobacz film: "Jak wybrać dobre pomarańcze?"

100 g banana ma około 95 kcal.

Banany
Banany (Pixabay )

2. Banany i zdrowie

Banany są dobrym źródłem energii, popularnym nawet jako przekąska dla sportowców. Zawierają nie tylko sporo cukru, który zapewnia zastrzyk energii przy wysiłku, ale także potasu, który chroni mięśnie przed skurczami.

Jednocześnie, wysoką zawartość cukru należy brać także pod uwagę, jeśli banany spożywane są codziennie lub prawie codziennie przez dziecko czy dorosłego z nadwagą lub otyłością. W takich przypadkach warto nieco ograniczyć ich jedzenie i zastąpić innym owocem z mniejszą zawartością cukru (np. borówki, truskawki, jabłka, melony).

Dodatkowo, banany zawierają niewielkie ilości białka, więc głównego budulca całego organizmu. Są za to bogate w wapń i magnez, które wzmacniają kości.

Banany przyspieszają również trawienie, dzięki obecności błonnika pod postacią pektyn. Zapobiegają one długotrwałemu zaleganiu masy pokarmowej w jelitach, regulują wypróżnianie i będą cennym składnikiem w diecie dzieci (ale i dorosłych) zmagających się z zaparciami.

Owoce zawierają cenne witaminy A, B, C, E i K, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, ale także utrzymanie prawidłowego poziomu czerwonych krwinek. Zwalczają także wolne rodniki dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu.

Ponadto, obecny w bananach potas może pomóc w regulacji ciśnienia krwi i zapobiegać rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze