Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (878 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (404 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Nie wrzucaj do rosołu. Razem z nią do zupy przechodzą toksyczne związki

Avatar placeholder
10.11.2024 18:02
Ekspert ostrzega przed popularnym dodatkiem do rosołu
Ekspert ostrzega przed popularnym dodatkiem do rosołu (Getty Images)

Rosół bezsprzecznie zajmuje wyjątkowe miejsce w polskiej kuchni. Uwielbiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, aromatyczny wywar jest ceniony za swój niepowtarzalny smak i liczne właściwości zdrowotne. Co jednak może zaskoczyć, jeden z klasycznych składników rosołu bywa uznawany za potencjalnie szkodliwy dla zdrowia.

spis treści

1. Jaki dodatek do rosołu jest szkodliwy?

Popularność rosołu wynika nie tylko z jego doskonałego smaku, ale również z prozdrowotnych właściwości. Ta rozgrzewająca i lekkostrawna zupa jest bogata w witaminy oraz minerały, co czyni ją idealnym daniem przy przeziębieniach i osłabieniu organizmu.

Rosół jest chętnie podawany w domach, ale również w restauracjach, gdzie cieszy się popularnością wśród najmłodszych. Dzieci zazwyczaj lubią jego łagodny smak, co sprawia, że jest to jedna z bezpieczniejszych zup do podania maluchom. Świadomość, jak przygotować go w sposób zdrowy, pozwala cieszyć się smakiem rosołu bez obaw o niepożądane skutki zdrowotne. Warto zatem zwrócić uwagę na każdy składnik, by rosół był nie tylko smaczny.

Tajemnicą głębokiego smaku i pięknej barwy rosołu są składniki, których używają kucharze od pokoleń. Jednym z nich jest opalana cebula, która nadaje wywarowi charakterystyczny, głęboki smak oraz złocistobrązowy kolor. Od lat ten sposób przygotowywania cebuli stosowany był przez nasze babcie i prababcie.

Zobacz film: "Dziecko zadławiło się popularną zabawką. Mama ostrzega"

Jednak ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, Baszar El-Helou, zwraca uwagę na toksyczne związki, które mogą pojawiać się w wyniku opalania cebuli.

- Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, to razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i ma potencjalne działanie rakotwórcze - wyjaśnił ekspert w rozmowie z portalem haps.pl.

Kontrowersyjny dodatek do rosołu. Może być szkodliwy dla układu nerwowego
Kontrowersyjny dodatek do rosołu. Może być szkodliwy dla układu nerwowego (Getty Images)

Dlatego też, zamiast opalać cebulę, lepiej po prostu wrzucić ją do garnka po dokładnym umyciu – nawet z łupinami. Dzięki temu można uzyskać atrakcyjny kolor i aromat bez ryzyka związanego z obecnością akrylamidu. Inną metodą jest obranie i usunięcie przypalonej części cebuli przed dodaniem jej do wywaru.

Te wskazówki powinni wziąć do serca zwłaszcza rodzice maluchów. W ich przypadku przypalona cebula może być też sprawcą problemów z brzuszkiem.

2. Postaw na zioła. Alternatywa dla kostek rosołowych

Warto zwrócić uwagę na inne dodatki, które czasami są stosowane w zupach i mogą wpłynąć na ich zdrowotność. Współczesne tempo życia skłania wielu ludzi do sięgania po gotowe mieszanki przypraw lub kostki rosołowe czy niezwykle popularną przyprawę typu "maggi".

Niestety, te produkty często zawierają sztuczne wzmacniacze smaku, konserwanty oraz barwniki. Glutaminian sodu (MSG), będący popularnym dodatkiem, może wpływać na reakcje organizmu, w tym bóle głowy czy uczucie dyskomfortu u osób wrażliwych. Warto też uważać na nadmiar soli, która jest sprawcą nadciśnienia tętniczego, a także na przyprawy, w składzie których znajdziemy zupełnie zbędny dodatek cukru.

Wybierając naturalne składniki i przyprawy, można uniknąć niezdrowych dodatków, które obciążają organizm. Świeże zioła, jak pietruszka, lubczyk czy tymianek, dodadzą rosołowi smaku i aromatu bez potrzeby sięgania po gotowe mieszanki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze