Sos orzechowy

Sos orzechowy jest idealnym dodatkiem do mięs grillowanych oraz grzanek. Nadaje się także do sałatek warzywnych. Ponadto orzechy ziemne są bardzo zdrowe. Są one najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz.

Składniki:

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

  • 25 dag masła orzechowego,
  • 1 szklanka bulionu drobiowego,
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
  • pieprz kajeński,
  • biały pieprz,
  • chili do smaku,
  • sos sojowy do smaku.
Orzechowy sos
Orzechowy sos

Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność...

zobacz galerię

Przygotowanie:

Masło orzechowe, 2/3 szklanki bulionu drobiowego, pieprz i chili wymieszaj, doprowadź do wrzenia, powoli gotuj.

Resztę bulionu drobiowego wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, dodaj do gotującego się sosu, wymieszaj, gotuj jeszcze 1 minutę.

Po tym czasie dodaj sos sojowy do smaku i podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 324,79 kcal
Białka 13,63 g
Węglowodany 12,59 g
Tłuszcze 26,9 g
Błonnik 3,2 g

Komentarz:

Orzechy zajmują czołowe miejsce wśród pokarmów zapobiegających chorobom serca. Poza tym regulują poziom cukru we krwi, pobudzają pracę mózgu i łagodzą stany depresyjne. Jedyną wadą orzechów jest ich wysoka kaloryczność, zatem należy uważać na to, jak dużo orzechów jest w naszej codziennej diecie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!