Sos orzechowy
Sos orzechowy jest idealnym dodatkiem do mięs grillowanych oraz grzanek. Nadaje się także do sałatek warzywnych. Ponadto orzechy ziemne są bardzo zdrowe. Są one najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz.
Składniki:
- 25 dag masła orzechowego,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
- pieprz kajeński,
- biały pieprz,
- chili do smaku,
- sos sojowy do smaku.
Przygotowanie:
Masło orzechowe, 2/3 szklanki bulionu drobiowego, pieprz i chili wymieszaj, doprowadź do wrzenia, powoli gotuj.
Resztę bulionu drobiowego wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną, dodaj do gotującego się sosu, wymieszaj, gotuj jeszcze 1 minutę.
Po tym czasie dodaj sos sojowy do smaku i podawaj na gorąco.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 324,79 kcal |
Białka | 13,63 g |
Węglowodany | 12,59 g |
Tłuszcze | 26,9 g |
Błonnik | 3,2 g |
Komentarz:
Orzechy zajmują czołowe miejsce wśród pokarmów zapobiegających chorobom serca. Poza tym regulują poziom cukru we krwi, pobudzają pracę mózgu i łagodzą stany depresyjne. Jedyną wadą orzechów jest ich wysoka kaloryczność, zatem należy uważać na to, jak dużo orzechów jest w naszej codziennej diecie.