Trwa ładowanie...

Śniadania do szkoły: inspiracje i przepisy

 Agnieszka Gotówka
25.07.2023 15:12
Śniadania do szkoły: inspiracje i przepisy
Śniadania do szkoły: inspiracje i przepisy (https://stock.adobe.com/)

Śniadania do szkoły powinny być smaczne i pożywne. Dobrze, by były też wzbogacone o wartościowe przekąski, po które uczeń będzie mógł sięgnąć na przerwie. Co zatem warto przygotować?

spis treści

1. Śniadania do szkoły a koncentracja

Zdarza się, że z pośpiechu nie jemy rano śniadania, ucząc tego również nasze dzieci. Niekiedy też sięgamy po szybko przygotowaną kanapkę z białego pieczywa lub płatki śniadaniowe. To duży błąd!

Po nocy organizm potrzebuje odżywienia, zwłaszcza glukozy, z której czerpie energię. Jej dobrym źródłem są węglowodany złożone obecne np. w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i warzywach. To właśnie je warto jadać o poranku.

Na początek dnia dobre są też owsianki, zwłaszcza jeśli wzbogacimy je np. o suszone owoce (żurawinę, morele, rodzynki).

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Pożywne powinno być też drugie śniadanie do szkoły. Drożdżówka lub baton z automatu nie zaspokoją głodu, co więcej: spowodują wahania poziomu glukozy (cukru) we krwi. A to bardzo niekorzystne zjawisko.

Dlaczego to tak istotne? Okazuje się, że pominięcie śniadania może skutkować problemami z koncentracją i uczeniem się. Badania wskazują, że dzieci, które rano nie zapominają o zjedzeniu wartościowego posiłku, osiągają lepsze wyniki w nauce. Odpowiednia dieta zwiększa bowiem zdolność zapamiętywania i przetwarzania informacji.

Z kolei dzieci, które regularnie nie jedzą śniadań, mogą gorzej radzić sobie ze stresem. Będą rozdrażnione, a u niektórych pojawią się zachowania agresywne. Większe jest też u nich ryzyko nadwagi i otyłości.

2. Co na śniadanie do szkoły?

Zdrowe śniadania do szkoły wcale nie muszą być drogie i przygotowane z wyszukanych składników. Możliwości, które mogłyby zastąpić tradycyjną kanapkę, jest całe mnóstwo.

Dobry pomysł na śniadanie do szkoły to choćby domowa tortilla. Usmażony wcześniej placek smarujemy naturalnym serkiem kanapkowym, dodajemy ulubione warzywa naszej pociechy, np. pomidory, paprykę, sałatę, oliwki oraz szynkę, następnie zawijamy i gotowe. Z warzywnymi dodatkami można też przygotować placuszki, omlety lub babeczki (tu najlepsze będą marchewkowe lub szpinakowe). Odpowiednie będą też gofry lub chlebek bananowy.

Wszystkie te dania można przygotować w części lub całości wieczorem poprzedniego dnia, by rano nie spędzać dużo czasu w kuchni.

Dzieci lubią też sałatki. Wykorzystajmy to! Ich smak warto jednak wzbogacić, w zależności od przepisu, olejem lnianym i pestkami słonecznika lub dyni.

Na drugie śniadanie serwujmy też przekąski, np. fasolkę szparagową, świeżą marchewkę, paprykę, ogórki, orzechy oraz sezonowe owoce, np. truskawki, jeżyny, borówki.

Unikajmy kremów czekoladowych, gotowych kanapek, słodkich rogalików, babeczek i pączków. To produkty z wysoką zawartością cukru, które nie nadają się pełen wyzwań dzień w szkole.

Pamiętajmy również o piciu! Najlepiej dać dziecku wodę w wielorazowym bidonie. Z kolei rano, przed wyjściem do szkoły, dobrze jest zaproponować uczniowi kubek kakao, mleka lub kawy zbożowej.

Przeczytaj również:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze