Sierpniowe polskie superfoods, czyli co warto jeść o tej porze roku?
1 z 7Na jagody
Sezon na owoce i warzywa trwa w najlepsze. Na targu miejsce truskawek i nowalijek zastąpiły śliwki, maliny, kapusta i cukinia. Stworzone z nich posiłki będą nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Warto je podawać dzieciom od najmłodszych lat, ponieważ są pełne witamin i składników mineralnych.
Sierpniową bombą witaminową są na pewno jagody. Te małe owoce dzięki zawartości witamin C, PP, E, B1 oraz B2 pomogą w walce z zatruciem pokarmowym. Suszone lub w formie naparu szybko wyleczą bóle brzucha oraz nudności, natomiast spożywanie surowych jagód ułatwi wypróżnianie przy zaparciach.
Niwelują również stany zapalne przewodu pokarmowego oraz mają pozytywny wpływ na wzrok oraz krążenie. W składzie jagód znajdziemy także liczne minerały oraz antocyjany, czyli barwniki wykazujące właściwości przeciwutleniające.