Sałatka z włoską cykorią
Włoska cykoria to warzywo nadające się idealnie na wszelkie diety odchudzające ze względu na swoje niezwykłe i niepozorne właściwości. Przede wszystkim cykoria posiada mangan, stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii.
Składniki:
- 1 cykoria,
- 1/2 główki sałaty lodowej,
- 1 jabłko,
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Cykorię umyj i pokrój w drobne kawałki. Tak samo postępuj z sałatą – opłucz i porwij w ręku na drobno i połącz składniki w przygotowanej salaterce. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kosteczkę, po czym dorzuć do miseczki. Skrop wszystko oliwą i octem balsamicznym. Na koniec dorzuć orzechy włoskie. Wszystko wymieszaj i podawaj.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 176,22 kcal |
Białka | 5,11 g |
Węglowodany | 12,91 g |
Tłuszcze | 22,93 g |
Błonnik | 3,23 g |
Komentarz:
Włoska cykoria jest niskokaloryczna, ale sycąca. Zawiera witaminyA, B i C. Cykoria ceniona jest za swój wszechstronny korzystny wpływ na zdrowie i urodę człowieka. Wspomaga odbudowę skóry, zwalcza wolne rodniki czy zapobiega starzeniu się skóry. Cykoria jest warzywem bogatym w witaminę C, przez co skutecznie wzmacnia odporność. Ponadto, posiada właściwości moczopędne, dzięki którym możliwe jest łatwiejsze pozbycie się toksyn z organizmu. Cykoria to fantastyczny dodatek do sałatek.