Sałatka coleslaw - jak ją przygotować?

Sałatka coleslaw to jedna z najbardziej popularnych sałatek na świecie. Klasyczne składniki sprawiają, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Poniżej przepis na tę pyszną, idealną w ramach przekąski, sałatkę.

Składniki:

  • średnia główka czerwonej kapusty,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Zobacz film: "Jak zacząć gotować z dziećmi? Placuszki bananowo-kokosowe"

Przygotowanie

Majonez, mleko, cukier, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz umieść w misce, w której będzie serwowana sałatka. Dokładnie mieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Poszatkuj kapustę i cebulę, zetrzyj marchewki. Wszystkie warzywa wymieszaj razem z wcześniej przygotowanym sosem i odstaw do lodówki, aż się porządnie schłodzi. Podawaj z grzankami.

1. Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):

  • kalorie: 132,81 kcal,
  • białka: 2,15 g,
  • węglowodany: 11,87 g,
  • tłuszcze: 8,13 g,
  • błonnik: 3,07 g.

1. Właściwości zdrowotne sałatki

Głównym składnikiem najsłynniejszej sałatki, nadającym charakter tej potrawie jest kapusta. Warto przyjrzeć się z bliska temu warzywu, gdyż jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych.

Kapusta zawiera wiele minerałów, takich jak fosfor, mangan, miedź, sód, siarka, potas, wapń i żelazo oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E i C.

Dzięki bogatym pokładom siarki wpływa na poprawę wyglądu paznokci, włosów oraz skóry, więc działa na nasz organizm od wewnątrz i na zewnątrz.

Posiada także dość niecodzienną właściwość regulowania ciepłoty ciała. Poza wszystkim jednak to bardzo smaczne warzywo.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza