Sałatka coleslaw - jak ją przygotować?

Sałatka coleslaw to jedna z najbardziej popularnych sałatek na świecie. Klasyczne składniki sprawiają, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Poniżej przepis na tę pyszną, idealną w ramach przekąski, sałatkę.

Składniki:

  • średnia główka czerwonej kapusty,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

Przygotowanie

Majonez, mleko, cukier, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz umieść w misce, w której będzie serwowana sałatka. Dokładnie mieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Poszatkuj kapustę i cebulę, zetrzyj marchewki. Wszystkie warzywa wymieszaj razem z wcześniej przygotowanym sosem i odstaw do lodówki, aż się porządnie schłodzi. Podawaj z grzankami.

1. Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):

  • kalorie: 132,81 kcal,
  • białka: 2,15 g,
  • węglowodany: 11,87 g,
  • tłuszcze: 8,13 g,
  • błonnik: 3,07 g.

1. Właściwości zdrowotne sałatki

Głównym składnikiem najsłynniejszej sałatki, nadającym charakter tej potrawie jest kapusta. Warto przyjrzeć się z bliska temu warzywu, gdyż jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych.

Kapusta zawiera wiele minerałów, takich jak fosfor, mangan, miedź, sód, siarka, potas, wapń i żelazo oraz witaminy z grupy B, witaminę A, E i C.

Dzięki bogatym pokładom siarki wpływa na poprawę wyglądu paznokci, włosów oraz skóry, więc działa na nasz organizm od wewnątrz i na zewnątrz.

Posiada także dość niecodzienną właściwość regulowania ciepłoty ciała. Poza wszystkim jednak to bardzo smaczne warzywo.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!