Grzyby w ciąży

Niejedna kobieta ma wątpliwości, czy w czasie ciąży można jeść grzyby. Specjaliści uspokajają jednak, że spożywanie jadalnych grzybów nie szkodzi ani przyszłej mamie, ani jej dziecku. Znajduje się w nich wiele składników odżywczych, a w dodatku są niskokaloryczne. Dostępnych jest wiele rodzajów grzybów, które pomagają ciężarnym dostarczyć płodowi ważnych dla niego mikro- i makroelementów. Szczególnie korzystne jest spożywanie odmian o ciemnym zabarwieniu.

Składniki odżywcze w grzybach

Grzyby są bogatym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne w czasie ciąży. Ryboflawina, czyli witamina B2, uczestniczy w wytwarzaniu energii, a także w utrzymywaniu oczu, skóry i czerwonych krwinek w dobrej formie. Niacyna – witamina B3 – jest niezbędna dla funkcjonowania układu nerwowego.

Polecane wideo:

Dla ciężarnych ważnym składnikiem odżywczym jest także żelazo. Jest bowiem niezbędne w produkcji hemoglobiny. Odpowiednia ilość żelaza w diecie chroni przed anemią i obniża ryzyko przedwczesnego porodu oraz zbyt niskiej wagi urodzeniowej dziecka. Doskonałym źródłem tego minerału jest smardz. Duże ilości żelaza znajdują się również w kurkach, pieczarkach oraz boczniaku.

Niektóre grzyby (na przykład boczniak, pieczarka, smardz, grzyby crimini oraz portobello) dostarczają także fosforu – ważnego minerału dla mocnych kości i zębów. Mają w sobie również potas. Spełnia on istotną rolę w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie, balansuje ciśnienie krwi oraz wspomaga pracę mięśni. Smardz jest nie tylko bogaty w żelazo, ale zaspokaja też niemal 20 proc. dziennego zapotrzebowania ciężarnych na cynk. Ten minerał jest konieczny do produkcji enzymów i insuliny.

Przeciwutleniacze w grzybach

W czasie ciąży warto wprowadzić grzyby do swojego jadłospisu również ze względu na selen. Ten minerał działa jak przeciwutleniacz w komórkach człowieka, chroniąc je przed szkodliwym wpływem środowiska. Czynniki zewnętrzne mogą przyczynić się bowiem do problemów z narządami wewnętrznymi. Ponadto selen wzmacnia układ odpornościowy i pomaga uniknąć chorób w trakcie ciąży. Niewiele produktów roślinnych zawiera duże ilości selenu, ale grzyby crimini, portobello oraz pieczarki mają w sobie znaczące ilości tego minerału.

W wielu odmianach grzybów znajduje się również inny przeciwutleniacz – ergotioneina. Wzmacnia ona układ odpornościowy. Warto pamiętać o tym, układając swój jadłospis. Nawet niewielkie ilości grzybów w posiłkach mogą przysłużyć się zdrowiu ciężarnej.

Grzyby są smaczne i można przyrządzać je na wiele sposobów. Jadalne grzyby są zupełnie bezpieczne dla kobiet spodziewających się dziecka, dlatego można spożywać je bez obaw. Oprócz walorów smakowych na ich korzyść przemawia zawartość cennych składników odżywczych, dzięki którym można uniknąć niebezpiecznych niedoborów.  

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Kolorowe śniadanie

Kolorowe śniadanie

Przygotowując dziecku śniadanie, pamiętajmy, żeby miało wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Kuchnia

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Zadbaj o piękny uśmiech! Olśniewający i śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu z nas. Nic dziwnego - podnosi atrakcyjność i przyciąga spojrzenie. Często sprawia, że czujemy się bardziej pewni siebie i mamy lepsze samopoczucie. Czy jednak wystarczą regularne...

Kuchnia

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Soja to główny składnik we współczesnej hodowli zwierząt Kukurydza i soja to znaczne i niedrogie źródło białka w paszy dla zwierząt. Bez soi hodowla na masową skalę nie byłaby możliwa (zwłaszcza jeśli chodzi o kurczaki, indyki czy świnie). Soja działa...

Kuchnia

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Produkty zbożowe na początek dnia Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a jest to składnik, który zmniejsza cholesterol, zapobiega zaparciom i pomaga w trawieniu. Większość produktów zbożowych...

Kuchnia

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - lepsze niż świeże Dodajemy je do kompotu z suszu, czasem zjadamy przy problemach z trawieniem. Śliwki suszone - pełne antyoksydantów, witamin i innych składników odżywczych. Co ciekawe - innych od tych, które znajdziemy w śliwkach świeżych....

Kuchnia

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Przyrządzaj sosy bez śmietany Do przyrządzenia sosu zamiast tłustej śmietany możesz użyć niskotłuszczowego mleka, zagęszczonego mąką - 1 kubek na 4 łyżeczki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu, aż pojawią się na nim grube pęcherzyki. Wybierz lepszy tłuszcz...

Kuchnia

10 zdrowych (i tanich!) produktów

10 zdrowych (i tanich!) produktów

Jedz zdrowo i tanio Nie musisz wydawać kroci na zdrowe jedzenie! Sprawdź, które produkty nie zrujnują twojego budżetu, a jednocześnie zapewnią organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Owsianka Owsianka jest jednym z najtańszych sposobów na...

Kuchnia

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

Odwiedzaj w marketach dział ze zdrową żywnością W wielu marketach można obecnie znaleźć dział z nieprzetworzonymi produktami ekologicznymi. Warto regularnie go odwiedzać, gdyż znajdują się tam zdrowe produkty pełnoziarniste i białkowe bez dodatku substancji...

Kuchnia

Jedzenie bogate w witaminę D

Jedzenie bogate w witaminę D

Synteza witaminy D w organizmie Witamina D może być syntetyzowana w organizmie ludzkim na skutek działania promieniowania słonecznego. Niemniej jednak, nie jest to wystarczająca ilość, aby zapewnić mu prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego konieczne jest...

Kuchnia

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

Racjonalne odżywianie Podstawą zdrowego żywienia są produkty pełnoziarniste, chude mięso, nabiał, owoce oraz warzywa. Istotna jest również ilość i częstotliwość spożywanych posiłków oraz łączenie ze sobą poszczególnych grup żywności. Co warto wiedzieć? Im...