Grzyby w ciąży

Niejedna kobieta ma wątpliwości, czy w czasie ciąży można jeść grzyby. Specjaliści uspokajają jednak, że spożywanie jadalnych grzybów nie szkodzi ani przyszłej mamie, ani jej dziecku. Znajduje się w nich wiele składników odżywczych, a w dodatku są niskokaloryczne. Dostępnych jest wiele rodzajów grzybów, które pomagają ciężarnym dostarczyć płodowi ważnych dla niego mikro- i makroelementów. Szczególnie korzystne jest spożywanie odmian o ciemnym zabarwieniu.

Polecane wideo:

1. Składniki odżywcze w grzybach

Grzyby są bogatym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne w czasie ciąży. Ryboflawina, czyli witamina B2, uczestniczy w wytwarzaniu energii, a także w utrzymywaniu oczu, skóry i czerwonych krwinek w dobrej formie. Niacyna – witamina B3 – jest niezbędna dla funkcjonowania układu nerwowego.

Dla ciężarnych ważnym składnikiem odżywczym jest także żelazo. Jest bowiem niezbędne w produkcji hemoglobiny. Odpowiednia ilość żelaza w diecie chroni przed anemią i obniża ryzyko przedwczesnego porodu oraz zbyt niskiej wagi urodzeniowej dziecka. Doskonałym źródłem tego minerału jest smardz. Duże ilości żelaza znajdują się również w kurkach, pieczarkach oraz boczniaku.

Niektóre grzyby (na przykład boczniak, pieczarka, smardz, grzyby crimini oraz portobello) dostarczają także fosforu – ważnego minerału dla mocnych kości i zębów. Mają w sobie również potas. Spełnia on istotną rolę w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie, balansuje ciśnienie krwi oraz wspomaga pracę mięśni. Smardz jest nie tylko bogaty w żelazo, ale zaspokaja też niemal 20 proc. dziennego zapotrzebowania ciężarnych na cynk. Ten minerał jest konieczny do produkcji enzymów i insuliny.

2. Przeciwutleniacze w grzybach

W czasie ciąży warto wprowadzić grzyby do swojego jadłospisu również ze względu na selen. Ten minerał działa jak przeciwutleniacz w komórkach człowieka, chroniąc je przed szkodliwym wpływem środowiska. Czynniki zewnętrzne mogą przyczynić się bowiem do problemów z narządami wewnętrznymi. Ponadto selen wzmacnia układ odpornościowy i pomaga uniknąć chorób w trakcie ciąży. Niewiele produktów roślinnych zawiera duże ilości selenu, ale grzyby crimini, portobello oraz pieczarki mają w sobie znaczące ilości tego minerału.

W wielu odmianach grzybów znajduje się również inny przeciwutleniacz – ergotioneina. Wzmacnia ona układ odpornościowy. Warto pamiętać o tym, układając swój jadłospis. Nawet niewielkie ilości grzybów w posiłkach mogą przysłużyć się zdrowiu ciężarnej.

Grzyby są smaczne i można przyrządzać je na wiele sposobów. Jadalne grzyby są zupełnie bezpieczne dla kobiet spodziewających się dziecka, dlatego można spożywać je bez obaw. Oprócz walorów smakowych na ich korzyść przemawia zawartość cennych składników odżywczych, dzięki którym można uniknąć niebezpiecznych niedoborów.  

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Hiszpański sos romesco Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą...

Kuchnia

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Czerwona papryka Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg tego związku.Kiwi Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje się tam w ilości 166,9 mg.Zielona...

Kuchnia

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Zdrowy ocet jabłkowy Ocet jabłkowy to składnik obecny w gospodarstwach domowych od wielu lat. W czasach starożytnych był on z powodzeniem wykorzystywany do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Poznaj cenne dla zdrowia właściwości octu jabłkowego.Jest...

Kuchnia

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Najzdrowsza dieta polega na maksymalnym ograniczeniu spożywania tłuszczy? Jeszcze kilka lat temu wiele diet zalecało znaczące ograniczenie spożywania tłuszczy. Niemniej jednak są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

Mity dotyczące mięsa Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat jego negatywnego działania. Być może na skutek tego rozważałaś nawet rezygnację ze spożywania tego produktu. Całe szczęście,...

Kuchnia

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia Pierwszy posiłek ma ogromny wpływ na resztę dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas. Dzięki temu organizm przez cały dzień będzie mógł pracować na najwyższych obrotach.Błonnik w ilości 5 g Błonnik...

Kuchnia

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie własnych ziół jest tańsze i nie kończy...

Kuchnia

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Truskawki Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C - 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze.Szpinak Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika,...

Kuchnia

Zdrowotne właściwości granatów

Zdrowotne właściwości granatów

Granaty obniżają ciśnienie tętnicze Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.Granaty leczą zaburzenia erekcji Wypijanie około 1 szklanki soku z granatu dziennie...