Borówka czerwona – właściwości i zastosowanie

Właściwości prozdrowotne borówki brusznicy, rośliny występującej w polskich lasach znane są od bardzo dawna. Ten gorzko-kwaśny owoc wpływa na schorzenia, z którymi zmaga się obecnie wiele osób. Czy znasz zalety tego zapomnianego skarbu lasu?

Jak rozpoznać borówkę brusznicę?

Borówka brusznica jest krzewem osiągającym 15-25 centymetrów wysokości. Gałązki krzewinki grupują się w kępki. Kwitnące kwiaty są koloru jasnego różu, natomiast same owoce są czerwone i błyszczące.

Polecane wideo:

Prozdrowotne działanie borówki czerwonej

Borówka brusznica wykazuje właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe, antyseptyczne oraz bakteriobójcze. Zawiera składniki uszczelniające ściany naczyń krwionośnych.

Surowcem stosowanym do preparatów zielarskich są dojrzałe owoce borówki oraz jej zielone listki. W ich składzie znajdziemy wiele cennych substancji. Są to m.in. garbniki odpowiedzialne za ich cierpki smak oraz za hamowanie rozwoju bakterii, kwasy organiczne czy flawonoidy wykazujące właściwości przeciwutleniające. Borówki są także źródłem soli mineralnych oraz witamin A, C oraz P.

Borówka brusznica w preparatach

W odpowiednich ilościach tego rodzaju owoce dodawane są do środków stosowanych w leczeniu bólu przy skurczach pęcherza czy w problemach z oddawaniem moczu. Borówkę brusznicę przyjmuje się także w postaci wywaru z liści. W tej formie usuwa z moczu zbyt wysoki poziom zbędnych produktów metabolizmu czy jonów chloru i sodu.

Ale to nie wszystko. Owoce czerwonej borówki działają także w leczeniu biegunki, w zaburzeniach trawienia, wzdęciach oraz w nieżytach jelitowo-żołądkowych. Niwelują także szkodliwe działanie drobnoustrojów.

Wodna postać wyciągu z liści borówki brusznicy łagodnie ściąga błony śluzowe dróg przewodu pokarmowego. W tej postaci doskonale działa przy lekkich problemach żołądkowych oraz przejedzeniu.

Wywar z borówki przygotujesz samodzielnie

Preparaty z borówki znajdziemy w sklepach i aptekach. Możemy jednak przygotować je także samodzielnie. W tym celu do małego garnka wsypujemy łyżkę liści borówki brusznicy, po czym zalewamy je szklanką gorącej wody.

Tak przygotowany wywar gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, a następnie odstawiamy na 10 minut w inne miejsce. Po wyznaczonym czasie odcedzamy napój i pijemy maksymalnie ok. 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie.

W przypadku przedawkowania mogą wystąpić działania niepożądane, tj. przewlekłe zatrucie hydrochinonem. Zatrucie tą substancją objawia się silnymi wymiotami, pobudzeniem oraz skurczami. Osoba zatruta może także skarżyć się na bóle żołądka, zaparcia czy nudności.

Hydrochinon jest związkiem wykazującym silne działanie utleniające. Dzięki swoim właściwościom jest on stosowany jako wywoływacz klisz filmowych oraz środek do niwelowania przebarwień skóry.

Stosowanie borówki brusznicy z innymi preparatami

Lepsze efekty uzyskuje się przy połączeniu borówki brusznicy z innymi roślinami, takimi jak korzeń pietruszki, naowocnia fasoli, liść brzozy czy ziele rumianku. Te wybrane składniki działają na wszystkie problemy związane z układem moczowym.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Hiszpański sos romesco Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą...

Kuchnia

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Czerwona papryka Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg tego związku.Kiwi Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje się tam w ilości 166,9 mg.Zielona...

Kuchnia

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Zdrowy ocet jabłkowy Ocet jabłkowy to składnik obecny w gospodarstwach domowych od wielu lat. W czasach starożytnych był on z powodzeniem wykorzystywany do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Poznaj cenne dla zdrowia właściwości octu jabłkowego.Jest...

Kuchnia

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Najzdrowsza dieta polega na maksymalnym ograniczeniu spożywania tłuszczy? Jeszcze kilka lat temu wiele diet zalecało znaczące ograniczenie spożywania tłuszczy. Niemniej jednak są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

Mity dotyczące mięsa Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat jego negatywnego działania. Być może na skutek tego rozważałaś nawet rezygnację ze spożywania tego produktu. Całe szczęście,...

Kuchnia

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia Pierwszy posiłek ma ogromny wpływ na resztę dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas. Dzięki temu organizm przez cały dzień będzie mógł pracować na najwyższych obrotach.Błonnik w ilości 5 g Błonnik...

Kuchnia

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie własnych ziół jest tańsze i nie kończy...

Kuchnia

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Truskawki Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C - 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze.Szpinak Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika,...

Kuchnia

Zdrowotne właściwości granatów

Zdrowotne właściwości granatów

Granaty obniżają ciśnienie tętnicze Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.Granaty leczą zaburzenia erekcji Wypijanie około 1 szklanki soku z granatu dziennie...