Borówka czerwona – właściwości i zastosowanie

Właściwości prozdrowotne borówki brusznicy, rośliny występującej w polskich lasach znane są od bardzo dawna. Ten gorzko-kwaśny owoc wpływa na schorzenia, z którymi zmaga się obecnie wiele osób. Czy znasz zalety tego zapomnianego skarbu lasu?

Jak rozpoznać borówkę brusznicę?

Borówka brusznica jest krzewem osiągającym 15-25 centymetrów wysokości. Gałązki krzewinki grupują się w kępki. Kwitnące kwiaty są koloru jasnego różu, natomiast same owoce są czerwone i błyszczące.

Polecane wideo:

Prozdrowotne działanie borówki czerwonej

Borówka brusznica wykazuje właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe, antyseptyczne oraz bakteriobójcze. Zawiera składniki uszczelniające ściany naczyń krwionośnych.

Surowcem stosowanym do preparatów zielarskich są dojrzałe owoce borówki oraz jej zielone listki. W ich składzie znajdziemy wiele cennych substancji. Są to m.in. garbniki odpowiedzialne za ich cierpki smak oraz za hamowanie rozwoju bakterii, kwasy organiczne czy flawonoidy wykazujące właściwości przeciwutleniające. Borówki są także źródłem soli mineralnych oraz witamin A, C oraz P.

Borówka brusznica w preparatach

W odpowiednich ilościach tego rodzaju owoce dodawane są do środków stosowanych w leczeniu bólu przy skurczach pęcherza czy w problemach z oddawaniem moczu. Borówkę brusznicę przyjmuje się także w postaci wywaru z liści. W tej formie usuwa z moczu zbyt wysoki poziom zbędnych produktów metabolizmu czy jonów chloru i sodu.

Ale to nie wszystko. Owoce czerwonej borówki działają także w leczeniu biegunki, w zaburzeniach trawienia, wzdęciach oraz w nieżytach jelitowo-żołądkowych. Niwelują także szkodliwe działanie drobnoustrojów.

Wodna postać wyciągu z liści borówki brusznicy łagodnie ściąga błony śluzowe dróg przewodu pokarmowego. W tej postaci doskonale działa przy lekkich problemach żołądkowych oraz przejedzeniu.

Wywar z borówki przygotujesz samodzielnie

Preparaty z borówki znajdziemy w sklepach i aptekach. Możemy jednak przygotować je także samodzielnie. W tym celu do małego garnka wsypujemy łyżkę liści borówki brusznicy, po czym zalewamy je szklanką gorącej wody.

Tak przygotowany wywar gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, a następnie odstawiamy na 10 minut w inne miejsce. Po wyznaczonym czasie odcedzamy napój i pijemy maksymalnie ok. 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie.

W przypadku przedawkowania mogą wystąpić działania niepożądane, tj. przewlekłe zatrucie hydrochinonem. Zatrucie tą substancją objawia się silnymi wymiotami, pobudzeniem oraz skurczami. Osoba zatruta może także skarżyć się na bóle żołądka, zaparcia czy nudności.

Hydrochinon jest związkiem wykazującym silne działanie utleniające. Dzięki swoim właściwościom jest on stosowany jako wywoływacz klisz filmowych oraz środek do niwelowania przebarwień skóry.

Stosowanie borówki brusznicy z innymi preparatami

Lepsze efekty uzyskuje się przy połączeniu borówki brusznicy z innymi roślinami, takimi jak korzeń pietruszki, naowocnia fasoli, liść brzozy czy ziele rumianku. Te wybrane składniki działają na wszystkie problemy związane z układem moczowym.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Kolorowe śniadanie

Kolorowe śniadanie

Przygotowując dziecku śniadanie, pamiętajmy, żeby miało wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Kuchnia

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Zadbaj o piękny uśmiech! Olśniewający i śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu z nas. Nic dziwnego - podnosi atrakcyjność i przyciąga spojrzenie. Często sprawia, że czujemy się bardziej pewni siebie i mamy lepsze samopoczucie. Czy jednak wystarczą regularne...

Kuchnia

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Soja to główny składnik we współczesnej hodowli zwierząt Kukurydza i soja to znaczne i niedrogie źródło białka w paszy dla zwierząt. Bez soi hodowla na masową skalę nie byłaby możliwa (zwłaszcza jeśli chodzi o kurczaki, indyki czy świnie). Soja działa...

Kuchnia

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Produkty zbożowe na początek dnia Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a jest to składnik, który zmniejsza cholesterol, zapobiega zaparciom i pomaga w trawieniu. Większość produktów zbożowych...

Kuchnia

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - lepsze niż świeże Dodajemy je do kompotu z suszu, czasem zjadamy przy problemach z trawieniem. Śliwki suszone - pełne antyoksydantów, witamin i innych składników odżywczych. Co ciekawe - innych od tych, które znajdziemy w śliwkach świeżych....

Kuchnia

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Przyrządzaj sosy bez śmietany Do przyrządzenia sosu zamiast tłustej śmietany możesz użyć niskotłuszczowego mleka, zagęszczonego mąką - 1 kubek na 4 łyżeczki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu, aż pojawią się na nim grube pęcherzyki. Wybierz lepszy tłuszcz...

Kuchnia

10 zdrowych (i tanich!) produktów

10 zdrowych (i tanich!) produktów

Jedz zdrowo i tanio Nie musisz wydawać kroci na zdrowe jedzenie! Sprawdź, które produkty nie zrujnują twojego budżetu, a jednocześnie zapewnią organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Owsianka Owsianka jest jednym z najtańszych sposobów na...

Kuchnia

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

Odwiedzaj w marketach dział ze zdrową żywnością W wielu marketach można obecnie znaleźć dział z nieprzetworzonymi produktami ekologicznymi. Warto regularnie go odwiedzać, gdyż znajdują się tam zdrowe produkty pełnoziarniste i białkowe bez dodatku substancji...

Kuchnia

Jedzenie bogate w witaminę D

Jedzenie bogate w witaminę D

Synteza witaminy D w organizmie Witamina D może być syntetyzowana w organizmie ludzkim na skutek działania promieniowania słonecznego. Niemniej jednak, nie jest to wystarczająca ilość, aby zapewnić mu prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego konieczne jest...

Kuchnia

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

Racjonalne odżywianie Podstawą zdrowego żywienia są produkty pełnoziarniste, chude mięso, nabiał, owoce oraz warzywa. Istotna jest również ilość i częstotliwość spożywanych posiłków oraz łączenie ze sobą poszczególnych grup żywności. Co warto wiedzieć? Im...