Popularne dania w zdrowszym wydaniu
Istnieje wiele sposobów na to, aby zwiększyć wartości odżywcze danego produktu spożywczego, a jednocześnie zachować wszystkie jego walory smakowe.
Kurczak z grilla
W okresie wiosny i lata często pozwalamy sobie na zjedzenie kurczaka z grilla. W końcu jest on przyrządzany bez dodatkowego tłuszczu. Mimo wszystko lepiej ściągać skórę z upieczonego drobiu, która jedynie nadaje temu daniu znacznie większą kaloryczność.
Panierowane kotlety schabowe
Każdy z nas kocha panierowane kotlety wieprzowe. Niestety, panierka z bułki tartej w trakcie smażenia wchłania znaczące ilości tłuszczu i przez to produkt ten staje się bardzo kaloryczny. Zamiast bułki wykorzystaj mielone siemię lniane i upiecz kotlety w piekarniku.
Makaron
Istnieje przekonanie, że makaron tuczy i lepiej go unikać w czasie stosowania diety. W rzeczywistości najbardziej kaloryczne są sosy, które stosujemy do makaronu. Obniżysz wartość kaloryczną tego posiłku, rezygnując z sera żółtego oraz wszelkiego rodzaju sosów na bazie śmietany. Zamiast tego przyrządź sos pomidorowy z pomidorów z puszki i dopraw go świeżymi ziołami. Zwróć również uwagę na to, aby twój makaron był w 100 proc. przyrządzony z pszenicy durum.
Purée ziemniaczane
To doskonale znany i lubiany dodatek do obiadu. Niestety, zawartość masła niepotrzebnie zwiększa kaloryczność tego produktu. Zamiast tego dodaj kilka łyżek jogurtu naturalnego.
Frytki
Masz ochotę na frytki, ale martwisz się o wagę swojego ciała? Postaw na pieczone łódeczki z ziemniaków. Dopraw je przy użyciu ulubionych przypraw, posmaruj je niewielką ilością oleju i upiecz w piekarniku. Pamiętaj jednak, aby porcja ziemniaków nie była większa niż 100 gramów.
Świąteczne sałatki
To nieodłączny element stołu wielkanocnego i wigilijnego. Niestety, każda z tych sałatek bazuje na kalorycznym majonezie. Możesz go jednak zastąpić naturalnym jogurtem greckim o gęstej konsystencji. Odrobina przypraw sprawi, że danie będzie smakować równie dobrze jak wersja z majonezem.
Jogurt owocowy
Nie wyobrażasz sobie rezygnacji z ulubionego jogurtu truskawkowego na rzecz kwaśnego jogurtu naturalnego? Niestety, twój jogurt zawiera sztuczne aromaty, barwniki oraz cukier – i nie ma nic wspólnego ze zdrową, zbilansowaną dietą. Zastąp go jogurtem naturalnym z prawdziwymi truskawkami. Możesz osłodzić deser za pomocą odrobiny słodziku ze stewią.
Nektary i napoje
Zanim wybierzesz z półki sklepowej nektar czy napój o smaku pomarańczowym, koniecznie sprawdź skład tego produktu. Najprawdopodobniej znajdziesz w nim cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Składniki te nie są korzystne dla zdrowia, a jednocześnie zwiększają wartość kaloryczną danego napoju. Zamiast tego wybierz sok ze świeżo wyciskanych owoców lub 100 proc. sok w kartonie albo butelce.
Ciasto z brzoskwinią
Bez wątpienia wszelkiego rodzaju desery owocowe to najzdrowszy wybór w momencie, gdy mamy ochotę troszeczkę odstąpić od diety. Możesz jednak znacząco zmniejszyć kaloryczność tego deseru. Wystarczy, że w celu posłodzenia wykorzystasz słodzik ze stewią. Ta naturalna substancja roślinna jest znacznie bardziej słodka niż cukier i mniej kaloryczna. Możesz również poszukać przepisu na ciasta słodzone miodem.