Popularne dania w zdrowszym wydaniu

Istnieje wiele sposobów na to, aby zwiększyć wartości odżywcze danego produktu spożywczego, a jednocześnie zachować wszystkie jego walory smakowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa jarmoluk / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

/ 9Kurczak z grilla

Obraz
© Zdjęcie autorstwa byrev / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

W okresie wiosny i lata często pozwalamy sobie na zjedzenie kurczaka z grilla. W końcu jest on przyrządzany bez dodatkowego tłuszczu. Mimo wszystko lepiej ściągać skórę z upieczonego drobiu, która jedynie nadaje temu daniu znacznie większą kaloryczność.

/ 9Panierowane kotlety schabowe

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Silar / CC BY

Każdy z nas kocha panierowane kotlety wieprzowe. Niestety, panierka z bułki tartej w trakcie smażenia wchłania znaczące ilości tłuszczu i przez to produkt ten staje się bardzo kaloryczny. Zamiast bułki wykorzystaj mielone siemię lniane i upiecz kotlety w piekarniku.

/ 9Makaron

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Istnieje przekonanie, że makaron tuczy i lepiej go unikać w czasie stosowania diety. W rzeczywistości najbardziej kaloryczne są sosy, które stosujemy do makaronu. Obniżysz wartość kaloryczną tego posiłku, rezygnując z sera żółtego oraz wszelkiego rodzaju sosów na bazie śmietany. Zamiast tego przyrządź sos pomidorowy z pomidorów z puszki i dopraw go świeżymi ziołami. Zwróć również uwagę na to, aby twój makaron był w 100 proc. przyrządzony z pszenicy durum.

/ 9Purée ziemniaczane

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Glory Foods / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

To doskonale znany i lubiany dodatek do obiadu. Niestety, zawartość masła niepotrzebnie zwiększa kaloryczność tego produktu. Zamiast tego dodaj kilka łyżek jogurtu naturalnego.

/ 9Frytki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa kgberlin / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Masz ochotę na frytki, ale martwisz się o wagę swojego ciała? Postaw na pieczone łódeczki z ziemniaków. Dopraw je przy użyciu ulubionych przypraw, posmaruj je niewielką ilością oleju i upiecz w piekarniku. Pamiętaj jednak, aby porcja ziemniaków nie była większa niż 100 gramów.

/ 9Świąteczne sałatki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Mariuszjbie / CC BY-SA

To nieodłączny element stołu wielkanocnego i wigilijnego. Niestety, każda z tych sałatek bazuje na kalorycznym majonezie. Możesz go jednak zastąpić naturalnym jogurtem greckim o gęstej konsystencji. Odrobina przypraw sprawi, że danie będzie smakować równie dobrze jak wersja z majonezem.

/ 9Jogurt owocowy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa cyclonebill / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Nie wyobrażasz sobie rezygnacji z ulubionego jogurtu truskawkowego na rzecz kwaśnego jogurtu naturalnego? Niestety, twój jogurt zawiera sztuczne aromaty, barwniki oraz cukier – i nie ma nic wspólnego ze zdrową, zbilansowaną dietą. Zastąp go jogurtem naturalnym z prawdziwymi truskawkami. Możesz osłodzić deser za pomocą odrobiny słodziku ze stewią.

/ 9Nektary i napoje

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PENEBAR / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Zanim wybierzesz z półki sklepowej nektar czy napój o smaku pomarańczowym, koniecznie sprawdź skład tego produktu. Najprawdopodobniej znajdziesz w nim cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Składniki te nie są korzystne dla zdrowia, a jednocześnie zwiększają wartość kaloryczną danego napoju. Zamiast tego wybierz sok ze świeżo wyciskanych owoców lub 100 proc. sok w kartonie albo butelce.

/ 9Ciasto z brzoskwinią

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Viktor Rosenfeld / [CC BY-SA](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Bez wątpienia wszelkiego rodzaju desery owocowe to najzdrowszy wybór w momencie, gdy mamy ochotę troszeczkę odstąpić od diety. Możesz jednak znacząco zmniejszyć kaloryczność tego deseru. Wystarczy, że w celu posłodzenia wykorzystasz słodzik ze stewią. Ta naturalna substancja roślinna jest znacznie bardziej słodka niż cukier i mniej kaloryczna. Możesz również poszukać przepisu na ciasta słodzone miodem.

Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu