Oliwki w ciąży
Oliwki to owoce drzewa oliwnego. Generalnie są hodowane dwa rodzaje – używane do produkcji oliwy z oliwek i tzw. stołowe.
Te pierwsze są mniejsze, zawierają większą ilość lipidów i wytwarzają więcej olejów. Warto pamiętać, że w odróżnieniu od innych tłuszczy do smażenia, oliwa z oliwek wytwarzana jest wskutek procesu wolnego od środków chemicznych.
Kolor oliwek zależy od stopnia dojrzałości owocu, a najpopularniejsze są oliwki czarne i zielone.
Dzięki swojemu smakowi i właściwościom stały się niezwykle popularnym składnikiem sałatek, sosów i dań kuchni śródziemnomorskiej. Mówi się, że są źródłem zdrowia i młodości mieszkańców południowej Europy. Jakie korzyści przynosi jedzenie oliwek w ciąży?
1. Właściwości oliwek
Oliwki są owocami bogatymi w witaminy i minerały potrzebne do rozwoju dziecka i utrzymania dobrej kondycji organizmu przyszłej mamy.
Do ich najważniejszych składników zaliczamy:
- białka, lipidy, węglowodany, błonnik,
- minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, selen, sód, potas, miedź,
- witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, prowitaminę A (beta-karoten), witaminy E i K,
- kwasy tłuszczowe: niska zawartość nasyconych i wielonienasyconych tłuszczów, a wysoka tłuszczów jednonienasyconych,
- antyoksydanty: polifenole i luteina.
Luteina jest silnym antyoksydantem i karetonoidem. Do jej głównych zasług należy niszczenie wolnych rodników w organizmie, ochrona komórek ciała przed przedwczesnym starzeniem się oraz wzmacnianie siatkówki oka i ostrości widzenia.
Inne antyoksydanty znajdujące się w oliwkach, czyli polifenole (flawonoidy), zapobiegają utlenianiu lipoprotein, dzięki czemu chronią przed odkładaniem cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
Poza tym zmniejszają one ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych i chronią przed rozwojem komórek rakotwórczych.
Równie ważnym składnikiem zdrowej diety jest prowitamina A, która zapobiega szkodliwemu wpływowi czynników rakotwórczych na organizm człowieka, a tym samym chroni przed rakiem jelita grubego, przełyku, gardła oraz żołądka.
2. Zalety oliwy z oliwek w ciąży
Oliwa z oliwek zapewnia zdrowy rozwój płodu w brzuchu kobiety. Udowodniono, że matki, które w czasie ciąży ją spożywają, rodzą zdrowsze dzieci (wyższe parametry pod względem wzrostu, wagi, zachowania oraz odruchów psychometrycznych).
Płód potrzebuje witaminy E do prawidłowego rozwoju, natomiast noworodek wykorzystuje ją do zwalczenia stresu oksydacyjnego.
Mimo że oliwki nie są najbogatszym źródłem witaminy E, dzięki odporności na proces utleniania dostarczają tego składnika w wystarczającej ilości.
Należy pamiętać, że zarówno wielkość posiłków, jak i rodzaj pokarmu spożywanego w ciąży odgrywa kluczową rolę w adaptacji metabolicznej zachodzącej w organizmie matki.
Składniki zawarte w oliwie z oliwek są ważne także po narodzinach dziecka. Witamina E kumuluje się w gruczołach piersiowych, dzięki czemu dostarczana jest maluchowi.
Ważne, aby utrzymać właściwy poziom witaminy E w organizmie w okresie karmienia piersią. Zażywanie tego składnika jest też polecane wcześniakom i noworodkom z chorobami nerek i niewydolnością trzustki.
Korzystne działanie kwasu oleinowego zawartego w oliwkach trwa nie tylko w okresie ciąży. Udowodniono, że pomaga on w zapobieganiu hipercholesterolemii i miażdżycy (której początki mogą sięgać dzieciństwa).
Kwas oleinowy wywiera także pozytywny wpływ na rozwój i mineralizację kości w okresie wczesnego dzieciństwa.